Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Němci pošlou přes 90 milionů pro uprchlíky v Libyi. Příliv migrantů slábne

Autor: ČTK, Mii - 
8. června 2017
21:45

Německo chce přispět na zlepšení podmínek v uprchlických táborech v Libyi, poskytne proto místní vládě 3,5 milionu eur (téměř 92 miliónů korun). Na čtvrteční návštěvě Tripolisu to slíbil ministr zahraničí Sigmar Gabriel. Z nestabilní Libye proudí do Evropy většina migrantů z Afriky. Nejvíce lidí končí tradičně v Německu, kam i nadále měsíčně přichází kolem 15 tisíc migrantů. 

„Jako pod lupou vidíme v Libyi obrovské politické, humanitární a bezpečnostní důsledky konfliktů na Blízkém a Středním východě,“ řekl Gabriel podle agentury DPA. „Útěk, vyhnání a migrace jsou na druhé straně důsledkem, jenž se přímo dotýká nás,“ dodal.

Mezinárodní organizace pro migraci uvádí, že v Libyi je nyní 800 tisíc až milion lidí, kteří doufají, že se doplaví do Evropy. Většina z nich pochází ze subsaharské Afriky. Asi 7000 až 8000 migrantů se nyní nachází ve 20 libyjských záchytných centrech.

Libye je v chaotickém stavu i šest let po skončení občanské války. Kromě tří vlád se o moc přetahuje řada dalších uskupení a bojůvek, včetně teroristické organizace Islámský stát. Nestabilitě předcházela dlouhá vláda autokratického vůdce Muammara Kaddáfího, kterého v roce 2011 svrhlo povstání podpořené nálety koalice západních států.

Následného rozvratu Libye zneužívají zločinecké sítě pašeráků lidí, které ze země vypravují do Evropy většinu lodí s africkými migranty. Podle DPA se jen v letošních prvních pěti měsících dostalo z Libye do Evropy přes 60 tisíc běženců, což je o 26 procent více než ve stejném období loni.

Do Německa dorazí 15 tisíc běženců měsíčně

Německo má s migranty na svém území dlouhodobě problém, chce proto financováním docílit toho, aby se další lidé na cestu nevydávali. Stále totiž do země přichází okolo 15 tisíc migrantů měsíčně. V květnu do spolkové republiky podle ministerstva vnitra dorazilo 14 973 žadatelů o azyl.

Je to ale výrazně méně než v předchozích dvou letech. Zatímco v roce 2015 a 2016 přišlo do Německa celkem téměř 1,2 milionu uprchlíků, letos jich za prvních pět měsíců úřady registrovaly 77 148. Nejvíce jich je stejně jako v předchozích dvou letech ze Sýrie (18 879), Iráku (7642) a Afghánistánu (5368). V první desítce jsou také Eritrea, Írán nebo Turecko, odkud kvůli čistkám po loňském nepovedeném puči části armády odcházejí do Německa tisíce lidí.

Díky celkově klesajícím počtům migrantů se Spolkovému úřadu pro migraci a uprchlíky (BAMF) daří postupně snižovat počet žádostí o azyl, o nichž ještě nerozhodl. Nyní jich je 165 099, ještě na konci dubna jich zbývalo 232 493.

Celkem v květnu BAMF rozhodl o 87 649 žádostech o azyl. Téměř polovinu žádostí (45,5 procenta) odmítl, další žadatele uznal za uprchlíky, přidělil jim doplňkovou ochranu nebo rozhodl o tom, že zatím nesmí být z Německa deportováni. Status azylanta pro politicky stíhané osoby dostalo 653 lidí, tedy 0,7 procenta žadatelů.

VIDEO: Podívejte se, jak to vypadá v uprchlickém táboře na ostrově Lesbos

Video  Uprchlický tábor na ostrově Lesbos: Ženy tu mají bezpečné zóny.  - Vera Renovica, Petr Soukup
Video se připravuje ...