Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Znečištění vzduchu mi ničí zdraví.“ Žena žaluje Francii za smog v Paříži

Autor: jer, ČTK - 
7. června 2017
19:55

Clotilde Nonnezová (56), která většinu svého života strávila v Paříži, žaluje Francii za znečištěný vzduch. Má za to, že jí poškodil zdraví. O případu informoval web televize BBC.

Clotilde je učitelkou jógy, která podle svých slov žila v hlavním městě Francie 30 let. A celou tu dobu na sobě sledovala horšící se zdraví. Vůbec nejhorší to bylo prý loni v prosinci, když znečištění vzduchu nad Paříží dosáhlo rekordních hodnot.

Právník Nonnezové tvrdí, že znečištění vzduchu ročně způsobí smrt 48 tisíc Francouzů. „Vedeme stát k odpovědnosti. Zdravotní problémy, které oběti znečištění zažívají, jsou způsobeny nedostatečnými zásahy autorit proti znečištění obvzduší,“ řekl advokát François Lafforgue listu Le Monde. Odhaduje, že soudních sporů na stejné téma bude víc. Další žaloby se podle něj připravují v Lyonu, Lille i v jiných městech.

Hustý smog v Paříži a boj za ekologická auta

Paříž už několik let bojuje s hustým smogem. Úřady zavedly pokuty pro jakékoliv vozidlo, na kterém není nalepena nálepka s označením produkovaných emisí. Jedná se o jeden ze způsobů, jak chce Francie přimět lidi ke koupi „čistějších“ automobilů.

Na několika silnicích v hlavním městě platí omezení provozu aut a tříkilometrový úsek na pravém břehu řeky Seiny město změnilo jen na pěší zónu.

Nonnezová říká, že vedla zdravý život. Původně se živila tancem, následně se stala lektorkou jógy. Postupně se u ní ale projevily dýchací potíže v rozmezí od chronického astmatu až po zápal plic. Když loni v prosinci znečištění dosáhlo rekordních hodnot, vyvolalo to u ní akutní záchvat.

„Doktorka mi řekla, že pařížský vzduch je tak znečištěný, že dýcháme zkažený vzduch. Má pacienty, jako jsem já, včetně dětí a batolat. Můj kardiolog říká to samé,“ řekla Nonnezová pro France Info.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi