Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Pomatení vrazi volby neovlivní,“ zní z Londýna. Britové mají den do hlasování

Autor: jer, ČTK - 
7. června 2017
18:30

Na památníku u mostu London Bridge přibývají další květiny a okolí místa sobotního atentátu se jen pomalu vrací k normálnímu životu. Někteří Londýňané se stále nemohou zbavit smutku a řeší, proč kousek od jejich domovů teroristé zavraždili osm lidí. Zároveň ale řeší, komu ve čtvrtek dají hlas ve volbách prezentovaných politickými lídry jako nejdůležitější za poslední desetiletí. Téměř jednohlasně tu zní názor, že krveprolití nebude mít velký vliv na to, kdo bude příštích pět let jejich premiérem.

„Je to tragédie, ale ti pomatení vrazi přece neovlivní, koho budeme volit,“ řekl zaměstnanec jedné z restaurací, které byly po útoku tři dny zavřené a nyní se chystají přivítat první hosty.

Policie teprve ve středu otevřela část prostranství, na něž se po jízdě dodávkou z mostu vydali tři teroristé zabíjet lidi trávící večer v okolních podnicích. K památníku u mostu dorazila skupina imámů reprezentujících muslimskou komunitu celé Británie, aby spolu s křesťanskými a židovskými duchovními odsoudili útok. „Ti teroristé chtěli rozdělit Británii, a to se jim nepodaří. Myslím, že rozumní lidé se nenechají ovlivnit ve volbách,“ soudí jeden z přítomných imámů Razeed Naeemi.

Mayová řeší brexit, Corbyn sociální otázky

Rázně protipřistěhovalecká hesla má v programu pouze Strana nezávislosti Spojeného království (UKIP), která však po loňském vítězství brexitu ztrácí podle průzkumů stoupence ve prospěch vládnoucích konzervativců.

Premiérka Theresa Mayová sice začala mluvit o posílení pravomocí úřadů při vyšetřování podezřelých v souvislosti s terorismem či jejich vyhošťování, a lídr labouristů Jeremy Corbyn vyhlásil záměr zvýšit počet policistů o 10 tisíc. Jejich kampaň se však soustředí především na brexit (Mayová) a sociální témata (Corbyn).

„Podle mě to velký vliv na volby mít nebude. Lidé, které tu znám, se moc o nějaké prevenci proti útokům nechtějí bavit, tohle téma je tu trošku tabu,“ říká česká absolventka londýnských práv Barbora (23), která bydlí nedaleko místa sobotního útoku a v posledních dnech se prý s Brity o něm bavila mnohokrát. „Velká část z nich byla již předtím rozhodnuta, koho bude volit, a to se nezměnilo,“ dodává právnička, která nechtěla zveřejnit celé jméno.

Politologové: Masakr nebude mít velký vliv

Také londýnští politologové soudí, že sobotní masakr nebude mít na rozhodování voličů velký vliv. Mayová se podle nich snaží bezpečnostní téma vytahovat co nejméně, neboť ji část veřejnosti jako bývalou ministryni vnitra spojuje s možnými selháními bezpečnostních složek při prevenci sobotního útoku, Corbyn má zase pověst pacifisty.

„Není jasné, kdo by v těchto volbách měl být tím silným lídrem, k němuž mají lidé tendenci se upínat v reakci na teroristické útoky,“ řekl politolog Thomas Leeper z londýnské univerzity LSE.

Tím nejzásadnějším, co sobotní útok na čtvrtečních volbách změní, tak patrně bude počet policistů dohlížejících na bezpečnost v ulicích metropole.

Zobrazit celou diskusi