Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

V íránském parlamentu se střílelo, pak přišel další útok. Teroristé drželi rukojmí

Autor: pet, ČTK - 
7. června 2017
13:50

Ozbrojenci ve středu zaútočili na dvou místech v Teheránu: v budově parlamentu a v mauzoleu ajatolláha Rúholláha Chomejního na jihu íránské metropole. V parlamentu podle íránské státní televize IRIB zahynulo nejméně 12 lidí. V asi 20 kilometrů vzdáleném mauzoleu, kde se podle íránské televize IRIB odpálili dva sebevražední atentátníci, zahynul člen ostrahy a několik lidí bylo zraněno. I na tomto místě se střílelo. K atentátům, které podle tiskové agentury AP nemají v zemi obdoby, se přihlásil Islámský stát.

Nejprve byla ohlášena střelba z budovy parlamentu. Podle jednoho z poslanců, jehož citovala agentura Reuters, vnikli do budovy tři útočníci vyzbrojení pistolí a dvěma útočnými puškami. Tasním s odvoláním na zdroje nacházející se na místě incidentu uvedla, že sedm lidí zemřelo, bezpečnostní složky ale zatím podle agentury Reuters tuto informaci nepotvrdily. Tasním také píše, že speciální tým pro záchranu rukojmích jednoho z útočníků zabil.

Objevily se zprávy o tom, že jeden z útočníků se v parlamentu odpálil. Podle některých íránských tiskových agentur je ale možné, že šlo o výbuch granátu, který útočníci použili.

Asi o půldruhé hodiny později zaútočilo několik ozbrojenců v Chomejního mauzoleu. Zabili člena ochranky a zranili několik lidí. Podle televize IRIB se v mauzoleu odpálili dva atentátníci, jedním z nich byla žena. Teheránský guvernér uvedl, že jednoho útočníka strážci zabili a „zbytek teroristické skupiny byl zatčen“.

V Chomejního mauzoleu na okraji metropole se nachází hrob tohoto vůdce islámské revoluce z roku 1979 a jsou zde uloženy také ostatky jeho syna.

K oběma útokům se prostřednictvím své tiskové agentury Amak přihlásil Islámský stát (IS). „Bojovníci Islámského státu zaútočili na (mauzoleum ajatolláha) Chomejního a íránský parlament,“ uvedl IS v prohlášení.

Šéf protiteroristického oddělení íránského ministerstva vnitra podle Reuters oznámil, že úřady zmařily další útok a zatkly třetí „teroristickou skupinu“. Ministerstvo vyzvalo občany íránské metropole, aby se vyhnuli prostředkům hromadné dopravy.

Šíitský Írán je na straně místních vlád zapojen do konfliktů v Sýrii a v Iráku a jeho představitelé pravidelně upozorňují na nebezpečí útoků sunnitských extremistů na íránské cíle.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi