Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Muslimský starosta při pietě v Londýně: Nechutné činy nejsou ve jménu nás

Autor: simao, ČTK - 
5. června 2017
21:40

Mnoho muslimů se sešlo v pondělí při pietě za oběti teroristického útoku na London Bridge. Proslov měl muslimský starosta Sadiq Khan, který stejně jako další přítomní muslimové upozorňoval, že teroristický čin se rozhodně nestal ve jménu nikoho z nich. Londýnští muslimové se od útoku rázně distancovali.

Odhodlání neustoupit pachatelům teroristických útoků daly dnes najevo stovky obyvatel Londýna, které se večer sešly na vigilii za oběti sobotního atentátu. Starosta Sadiq Khan za potlesku přítomných prohlásil, že teroristé obyvatele města nerozdělí.

Starosta Khan a minuta ticha u Temže

Khana přitom poslouchaly rovněž desítky muslimů, kteří se na shromáždění rázně distancovali od činu, k němuž se přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS).

„Své nechutné činy neprovádíte ve jménu nikoho z nás,“ vzkázal pachatelům útoku vůbec první muslim zvolený do pozice hlavy Londýna. „Nepovede se vám rozdělit obyvatele našeho města,“ prohlásil Khan za potlesku zhruba tisícovky shromážděných, které domů nezahnal ani počínající déšť.

Poté, co starosta vyzval k uctění památky obětí minutou ticha, rozhostil se po parku Potters Fields na břehu řeky Temže klid, který rušil jen zvuk policejního vrtulníku upomínajícího na bezpečnostní manévry v okolních ulicích.

Fotogalerie Teror v Londýně: Dodávka vjela na mostě do lidí, útočníci… 70 fotografií

VIDEO: Britská metropole opět zažila teror

Video  8 minut hrůzy v Londýně: Teroristé „pro Alláha“ bodali lidi do krku.  - Reuters/Hudebni banka
Video se připravuje ...

„Ti lidé nemají s islámem nic společného“

Stejně jako k útoku na koncertě v Manchesteru před dvěma týdny se i k londýnskému vraždění se sedmi mrtvými a 48 zraněnými hlásí IS, v jehož řadách jsou sunnité vyznávající radikální islám.

Desítky muslimů oblečených do triček s nápisy „Jsem muslim, zeptej se mě na cokoli“ dnes po starostově projevu diskutovaly s dalšími účastníky vigilie. Poselstvím islámu je podle nich láska, a nikoli nenávist.

VIDEO: Svědectví o útoku na London Bridge

Video  „Teroristi! Všechny bodají!“ Svědek popsal hrůzu v Londýně.  - Reuters
Video se připravuje ...

„Ti lidé nemají s islámem nic společného. Chceme to dát najevo a myslím, že to lidé chápou a podporují nás,“ řekl ČTK jeden z přítomných muslimů Tareq Gheri, který na shromáždění dorazil se skupinkou muslimských aktivistů – cyklistů objíždějících Británii v rámci benefičních jízd vydělávajících na dobročinné účely. Za souhlasného kývání svých kolegů dodal, že tolerantní povahu britské společnosti podobné činy nezmění.

Vše o útoku v Londýně čtěte ZDE >>>

MajkaB ( 5. června 2017 23:09 )

Není v koránu psáno, že v prospěch šíření islámu může věřící i lhát?

petr1982 ( 5. června 2017 22:00 )

 Když s vámi nemají nic společného, jak vysvětlit tu ,,náhodu ", že je každý terorista opálený a křičí Alahu akbar? Islam = zlo a žádný slimák mi to nevyvrati.

Zobrazit celou diskusi