Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Pekař vzal teroristu po hlavě přepravkou. Pak Rumun zachránil 20 lidí

Autor: nka - 
5. června 2017
23:15

Jako hrdinu oslavují Londýňané rumunského pekaře, který během útoku v centru města praštil jednoho z teroristů po hlavě přepravkou. A který na dvacet lidí z ulice pak ukryl ve svém obchodě.

Florin Morariu (32) pracuje v pekařství v centru Londýna. V sobotu večer, když tři teroristé začali vraždit, měl právě službu. „Koukali jsme z okna, protože jsme viděli, jak všichni vzrušeně běží po ulici, muži, ženy… Omdlévali, padali, a tak jsme vyšli ven, abychom se podívali, co se to děje,“ popsal pekař.

Pekař po útoku v ulicích natočil dramatické video:

Před obchodem spolu s kolegou potkali dvě ženy z Brazílie. „Plakaly a prosily nás, abychom je pustili dovnitř,“ řekl Florin. Vyděšené Brazilky pak pekařům popsaly, že v ulicích jezdí dodávka, z níž vyskakují muži s noži a bodají do lidí. Florin si tak na obranu vzal dvě přepravky na chleba a rozhodl se, že půjde ven na obhlídku.

Fotogalerie Teror v Londýně: Dodávka vjela na mostě do lidí, útočníci… 70 fotografií

Vlasy mi vstaly hrůzou

Když popošel kus od pekařství a nahlédl do vedlejší ulice, stanul tváří v tvář děsivému obrazu: Dva teroristé tady právě podřezávali krk neznámému muži. „Ztuhl jsem, vlasy mi vstaly hrůzou. Nevěděl jsem, co mám dělat,“ přiznal pekař rumunskému serveru Digi24.

Rychle se ale probral, po jednom z teroristů duchapřítomně hodil přepravku a dalšího druhou bednou přetáhl po hlavě. Pak už se na místě objevili policisté. „Bylo tam policejní auto, které z amplionu hlásilo „běžte, běžte“, a pak policisté hodili granát… tak jsem utíkal,“ řekl. Když se vrátil k pekařství, nalezl na ulici zoufalé lidi hledající útočiště. Asi dvacet jich tak pustil do obchodu a zatáhl rolety.

Později znovu vyrazil s pálkou v ruce do ulic a natočil apokalyptický výjev po útoku. „Nechtěl jsem, aby se ze mě stala hvězda. Chtěl jsem jen pomoct. Každý by měl udělat to, co já,“ zdůraznil.

Vše o útoku v Londýně čtěte ZDE >>>

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi