Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Putin odmítl, že by Rusko ovlivňovalo volby v USA. Vinu svedl na hackery

Autor: ČTK - 
5. června 2017
08:20

Ruský prezident Vladimir Putin popřel, že by Moskva jakkoli zasahovala do kampaně před loňským prezidentskými volbami ve Spojených státech. Putin rovněž řekl, že za takovými informacemi mohou být hackeři, možná i američtí, kteří svalili vinu na Rusko. Podle ruského prezidenta zprávy o zasahování do voleb ve světě existují i v případě USA. Putin to uvedl v rozhovoru s americkou televizí NBC, který se vysílal v neděli.

„Ukažte kamkoliv na mapě světa a odevšad uslyšíte stížnosti, že tam Američané zasahují do vnitřních volebních procesů,“ řekl mimo jiné Putin v rozhovoru s novinářkou Megyn Kellyovou. Ta na tuto odpověď reagovala, že to vypadá, jako by Putin takto ospravedlňoval ruské zasahování do voleb.

„Opakuji, že jsme to nedělali, ani nemuseli dělat. Prezidenti přicházejí a odcházejí, i strany u moci se mění, ale hlavní politické směřování zůstává,“ prohlásil Putin. Dodal, že pro Rusko by nemělo žádný smysl do voleb zasahovat.

Putin také uvedl, že neví nic o tom, že by zeť a poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa Jared Kushner počátkem prosince žádal ruského velvyslance Sergeje Kisljaka o zřízení tajného komunikačního kanálu s Kremlem. „Pokud by bylo něco důležitého, řekl by to (Kisljak) ministrovi. A ministr by to řekl mně... ale žádné zprávy nebyly, nebylo ani o čem mluvit,“ uvedl Putin. „Vytvořili jste si senzaci z ničeho,“ dodal Putin.

Ruský prezident rovněž uvedl, že zkušení hackeři kdekoli na světě, včetně USA, mohli přesunout vinu za hackerské útoky na Rusko.

Za evropského Trumpa je někdy považován prezident Miloš Zeman:

Video  Zeman: „Že jsem jako Trump? To není urážka, ale ocenění!“  - Jan Jedlička, Blesk TV
Video se připravuje ...

Rusové to udělali, tvrdí CIA

Už koncem loňského roku přitom na veřejnost prosákla zpráva, že o ovlivnění voleb v USA je přesvědčena americká Ústřední zpravodajská služba (CIA). Ta dospěla k závěru, že Rusko zasahovalo do prezidentských voleb s cílem pomoci Donaldu Trumpovi dostat se do Bílého domu a že nešlo jen o snahu podkopat volební systém Spojených států. Trumpův tým věrohodnost informací a motivy k jejich zveřejnění zpochybnil.

Americké zpravodajské služby podle zdroje, který si přál zůstat v anonymitě, mají za to, že s postupem kampaně letošních prezidentských voleb věnovali ruští vládní představitelé rostoucí pozornost snaze pomoci Trumpovi zvítězit.

List The Washington Post v prosinci citoval další nejmenované americké představitele, podle nichž zpravodajské služby identifikovaly osoby s kontakty na ruskou vládu, které poskytly portálu WikiLeaks e-maily, jež ukradli hackeři ze serverů Demokratické strany. Jsou mezi nimi i materiály týkajících se Trumpovy neúspěšné protikandidátky Hillary Clintonové.

S příchodem podzimu pak ruští hackeři obrátili veškerou svou pozornost na demokraty. Prakticky všechny e-maily, které zveřejnili, byly potenciálně škodlivé pro Clintonovou a demokraty, podotkl zdroj agentury Reuters.

„To byl hlavní bod jejich záměru. Kdyby jediné, co chtěli, bylo jen zdiskreditovat náš politický systém, proč by potom zveřejňovali nedostatky pouze jedné strany, obzvláště když máte takový terč, jakým je Trump?“ dodal.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tgbg ( 5. června 2017 08:43 )

Nikdo Ti ale Putine-prolhaný KÁGÉBÁKU nevěří!!!!

Zobrazit celou diskusi