Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Policie postřelila v Londýně civilistu. Na útočníky vypálila 50x

Autor: bru/ČTK - 
4. června 2017
18:04

Policisté při nočním zásahu v Londýně proti teroristům postřelili i jednoho civilistu, jeho život ale ohrožen není. Dnes to prohlásil šéf protiteroristické policie Mark Rowley. Dodal, že vyšetřovatelé se stále více kloní k závěru, že útok spáchali tři útočníci, kteří byli zabiti. Předmětem vyšetřování podle Rowleyho ale zůstává, zda za přípravou atentátu nestálo více lidí.

Rowley rovněž uvedl, že při zásahu použilo zbraň osm policistů, kteří vypálili celkem padesátkrát. Počet střel vypálených policií označil za bezprecendentní a dodal, že samotným zásahem se bude zabývat policejní inspekce. Dodal ale, že policisté čelili kritické situaci a že v dané chvíli nebylo jasné, že pásy kolem těl útočníků byly jen atrapy.

Video  8 minut hrůzy v Londýně: Teroristé „pro Alláha“ bodali lidi do krku  - Reuters/Hudebni banka
Video se připravuje ...

Novinář BBC k zásahu poznamenal, že britská policie není běžně ozbrojena střelnými zbraněmi a že policisté střílí vždy jen v případě bezprostřední hrozby, v takovém případě se pak snaží pálit co nejméně.

Bez dalších podrobností Rowley řekl, že vyšetřovatelé výrazně pokročili v identifikaci teroristů. BBC již dříve napsala, že jména atentátníků policie zná.

Londýn zabezpečí mosty

Bílou dodávku, kterou trojice najela do chodců, si jeden z teroristů podle Rowleyho pronajal teprve nedávno. Poznamenal, že policie nyní v souvislosti s vyšetřováním dostává od veřejnosti stovky podnětů.

Rowley také prohlásil, že na mostě a ve čtvrti Borough Market, kde se útok odehrál, zůstanou prozatím policejní uzávěry. Londýnské mosty se podle něj dočkají opatření, které mají zvýšit bezpečnost chodců.

tleskapoud ( 4. června 2017 21:06 )

Střelci nemohou být všude. Občas je nutno poslat do akce i kro***...

Zobrazit celou diskusi