Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Trump kácí dohodu o klimatu: Oteplování se už dřív vysmíval, použil i vulgarismy

Autor: bru/ČTK - 
3. června 2017
12:41

Poté, co americký prezident Donald Trump oznámil, že USA odstoupí od pařížské dohody o klimatu, mělo by být snadné odpovědět si na otázku, zda Trump změně klimatu věří. Opak je ale pravdou. V Bílém domě bylo na tuto otázku téměř nemožné dostat odpověď, napsala dnes agentura AP.

Neměl jsem šanci si o tom s panem prezidentem promluvit,“ řekl Trumpův mluvčí Sean Spicer. „Měli byste se zeptat jeho,“ odvětila Trumpova poradkyně Kellyanne Conwayová. Na otázku neodpověděl ani šéf Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA) Scott Pruitt a sám Trump se otázce při podepisování jiného dokumentu vyhnul.

Pro Trumpa, který roky globální oteplování označoval v knihách, rozhovorech a na Twitteru za podvod, je to do značné míry obrat, napsala AP. Trump se v minulosti například postavil vědcům, když řekl, že emise způsobené lidmi nemají se změnou klimatu moc společného.

Globální oteplování je drahý podvod,“ napsal Trump na Twitteru v roce 2014. Od amerických prezidentských voleb, které se uskutečnily loni na podzim, ale jeho komentáře o globálním oteplování poněkud utichly. Když americký prezident ve čtvrtek oznámil, že Spojené státy odstoupí od pařížské dohody, o klimatických změnách se téměř nezmínil. Rozhodnutí zdůvodnil především ekonomicky.

Dřív globální oteplování zmiňoval, dnes mlčí

V minulosti se však Trump na toto téma mluvit nezdráhal. Podle analýzy jeho Twitteru se Trump o globálním oteplování či změně klimatu od roku 2011 zmínil nejméně devadesátkrát, uvedla AP. Téměř pokaždé se o globálním oteplování vyjadřoval skepticky či výsměšně, v některých případech dokonce použil vulgarismy. Mnohokrát se nechal slyšet, že vědci o globálním oteplování lžou, protože pořád existuje tuhá zima.

„Je Den obětí války (svátek, který se v USA slaví poslední pondělí v květnu) a je osm stupňů Celsia a v New Yorku sněží. Řekněte těm takzvaným vědcům, že bychom si teď globální oteplování přáli,“ napsal Trump na Twitteru v roce 2013. V lednu 2015 Trump pro změnu uvedl: „Kde sakra je globální oteplování, když ho potřebujete?“.

V rozhovoru s Hughem Hewittem na konzervativní rozhlasové stanici v září 2015, krátce poté co oznámil svou kandidaturu na prezidenta, Trump řekl, že nevěří, že globální oteplování způsobují lidé. Následně zdůraznil, že Amerika investuje mnoho peněz do problému, který vlastně neexistuje.

Názorový obrat přišel s kandidaturou

V březnu 2016 Trump začal uznávat, že klimatické změny se dějí, ale nadále pochyboval nad tím, že za to může činnost lidí.

„Myslím, že se mění počasí. Moc nevěřím tomu, že za změnou klimatu stojí lidé. Moc tomu nevěřím,“ řekl. Conwayová později uvedla, že Trump věří, že globální oteplování nezpůsobili lidé, nýbrž je přírodním jevem.

Video  První prezidentský projev Donalda Trumpa: S českými titulky  - Blesk TV, Reuters
Video se připravuje ...

V rozhovoru, krátce po Trumpově volebním vítězství, se novinář listu The New York Times nového prezidenta několikrát zeptal, zda plánuje odstoupit od pařížské dohody o klimatu.

„Vážně nad tím uvažuji ... Jsem tomu otevřen,“ odpověděl Trump. Později se nechal slyšet, že nějaká spojitost mezi lidskou činností a klimatickými změnami je, otázkou je jak silná. O pár dní později Reince Priebus, který je v současnosti personálním šéfem Bílého domu, Trumpovu patrnou změnu názoru vysvětlil konzervativní televizi Fox News následovně: „Pořád věří, že je to z větší části pěkná blbost (globální oteplování)... Bude však otevřen rozhovorům na toto téma“.

Hidden-object ( 4. června 2017 15:05 )

Britové jsou zdegenerováni už hodně. Stačí když se člověk podívá na jejich žebříčky hodnot,ale už je to i v ČR. Upištěný nastajlovaný pozérský slepice a jejich nagelovaní homo-metrosexuální nosiči čivav.. to je strašná společnost. Nemluvě o generaci teenagerů, která nesnáší rozdílnost, všichni musí být stejně učesaní, stejně oblečení, stejně pozérský, musí poslouchat stejný výplachy Justina Biebera, musí milovat stejný Parishiltonojdní čubky a musí se stejně vonět. Musím uznat, že když jsem četl o 18 leté britce, které kámoška řekla, že má na fotce z diskotéky beďár, a ona si to pak odpoledne raděj hodila, než aby žila s pocitem, že má na fotce z pozérské diskotéky z nastajlovanýho klubíku na čele beďár, tak jsem si uvědomil, že v té britské společnosti je něco dost blbě. Takže asi to bude znít drsně, ale ona potřebuje trochu vystužit, aby ji okolnosti donutily zamyslet se, kdo oni jsou, čí jsou potomci, koho se v historii nezalekli. Musí se prostě zase tvrdě vrátit do role schopnýho, chrabrýho národa, kterým vždycky byli. Tohle co se teď v britské společnosti děje, to prostě nejsou oni. V otázce hodnot, v otázce přehnané multikulti tolerance.. Musí dostat tvrdou lekci, která potrvá pár let. Pak se snad vzpamatujou.Muslim neni dobrej ani mrtvej!!!!Ani jako palivo,či hnojivo.Muslim je odpad,stejně jako kozomrd Alláh,Mohamed a prasečí víra islámská a plati na ně jrdině ATOMOVKA!!!!

kartona ( 3. června 2017 14:59 )

Karel Tomášek · VŠCHT Praha Koncentrace CO2 ve vzduchu nezpůsobuje oteplování. Švédský chemik Arrhenius se tenkrát mýlil a zaměnil příčinu a následek; koncentrace CO2 ve vzduchu stoupá, protože se ohřívají oceány a uvolňují jej. Tedy oteplení způsobuje růst koncentrce CO2 a nikoliv naopak. Jeho chybu z 19. století potom zneužila Thatcherová v boji proti uhlí a za jeho náhradu atomem. Teď to ti debilové papouškují. Na poušti je v noci chladno nikoliv proto, že je tam nízká koncentrace CO2, ale nízká koncetrace vodní páry ve vzduchu. Právě vodní pára nám umožňuje. že nemáme takové rozdíly teplot jako na měsíci. Ten boj proti globálnímu oteplování nás stojí mnoho peněz, kterými je nutno podporovat obnovitelné zdroje. Podpouje je stát i spotřebitelé. Dotujeme elektřinu i naftu z obnovitelných zdrojů.

Zobrazit celou diskusi