Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Mám na to koule.“ Mayová bojuje o voliče, Corbyna vyprovokovaly jaderné zbraně

Autor: ČTK, bk - 
3. června 2017
11:15

Britská konzervativní premiérka Theresa Mayová v pátek večer ve volebním speciálu diskusního pořadu BBC čelila opakovanému tlaku publika kvůli obratům ve své politice a údajně nedostatečnému financování státního zdravotnictví a sociálních služeb. Šéfa opozičních labouristů a přesvědčeného pacifistu Corbyna diváci „grilovali“ při dotazech týkajících se užití jaderných zbraní v případě ohrožení země.

Oba politici po 45 minut odpovídali každý zvlášť na dotazy diváků a moderátora.

Mayová zdůraznila údajnou odvahu, kterou projevila při vypsání předčasných voleb, slovy „měla jsem na to koule“. Premiérka původně ujišťovala, že předčasné volby nevypíše, nakonec je ale vyhlásila s odůvodněním, že pro nadcházející jednání o odchodu z Evropské unie chce mít jasný a silný mandát.

V době vyhlášení voleb všechny průzkumy ukazovaly, že konzervativci mají náskok před labouristy přes 20 procent. Za poslední týden se ale náskok začal rychle tenčit a podle některých modelů by toryové mohli přijít o většinu v parlamentu.

Během debaty Mayová opakovala, že „jediný volební průzkum, který se počítá, je ten, který se uskuteční v den voleb“.

Na premiérku se během diskuse obrátila zdravotní sestra, která uvedla, že už sedm let se jí reálně nezvýšil plat. Mayová na to odpověděla, že nemá k dispozici žádný „kouzelný strom, na němž rostou peníze“, ale slíbila, že vláda v případě vítězství investuje do státního zdravotnictví do roku 2020 půl miliardy liber.

Labourista Corbyn Mayovou opět kritizoval, že s ním odmítla debatovat tváří v tvář. „Je to ostuda,“ řekl. Opoziční vůdce pak čelil především dotazům na použití jaderných zbraní v případě ohrožení Spojeného království, k tomu se ale jasně vyjádřit odmítl. Řekl jen, že „nechce být zodpovědný za miliony úmrtí“.

Publikum v obou případech dávalo s odpověďmi obou politiků najevo nesouhlas. BBC v komentáři soudí, že Mayová se zdála být více ve své kůži než při posledním televizním vystoupení, naproti tomu Corbyn vypadal ke konci podrážděně. Celkově debata podle BBC mnoho dramatického ani žádné hvězdné vystoupení nepřinesla.

Zobrazit celou diskusi