Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Elixír mládí objeven? Krev mladých dokáže zvrátit stárnutí, tvrdí firma

Autor: nka - 
2. června 2017
21:21

Infuze mladé krve dokáže zpomalit nebo i zvrátit proces stárnutí. Zlepšuje totiž parametry svědčící o riziku onemocnění rakovinou, demencí a kardiovaskulárními chorobami. Napsal to americký web New Scientist s odvoláním na firmu, která transfuzi krve mladých lidí vyzkoušela na starších dobrovolnících.   

Americká firma Ambrosia provedla pokusy na sedmdesáti dobrovolnících, kterým bylo nad 35 let. Za účast v projektu platili v touze po omlazení sami, a to nemalých 8 tisíc dolarů (200 tisíc Kč). Lékaři jim poté do žil vpíchli blíže neupřesněnou dávku krevní plazmy od dárců mezi 16 a 25 lety.

Jaký recept na elixír mládí má zpěvačka Helena Vondráčková? Podívejte se na rozhovor:
Video  Helena Vondráčková nám prozradila recept na elixír mládí  - Adriana Krátká / BPŽ
Video se připravuje ...

Po měsíci kontrolní odběry ukázaly, že účastníkům pokusu se zlepšila řada krevních parametrů. Konkrétně vykazovali o 10 procent nižší hladinu cholesterolu a o 20 procent méně sloučenin, které napovídají o přítomnosti rakovinného bujení v těle. Nižší měli také obsah amyloidu – bílkoviny, která se usazuje v nervové tkáni a způsobuje demenci. Dva pacienti s Alzheimerovou chorobou v souladu s výsledky rozboru vypověděli, že jejich stav se po jedné infuzi mladé plazmy znatelně zlepšil.

„Nechci používat slovo všelék, ale něco na té krvi dospívajících je. Ať už to je čímkoliv, zdá se, že způsobuje změny schopné zvrátit proces stárnutí,“ řekl zakladatel společnosti Ambrosia Jesse Karmazin.

Pozitivní účinky vydržely v průměru několik měsíců, proto má krevní kúra podle Karmazina maximální přínos při dvou infuzích ročně. „Někteří lidé se cítí lépe po celých 9 měsíců od té doby, co mladou plazmu dostali. U jiných účinek zmizel po pár měsících,“ upřesnil Karmazin.

Pokusy s krví mladých jedinců už vědci prováděli dříve na zvířatech a nedošli k jednoznačným závěrům. Podle výsledků některých studií se zdálo, že objevili elixír mládí. Jiné výzkumy žádné zlepšení neprokázaly.

kaonkl ( 2. června 2017 22:40 )

Takže teď se bude kšeftařit s krví dětí. Děti budou mizet jak na běžícím páse, takže se stanou nedostatkovým zbožím, hlavně že staré rašple budou přesluhovat a krmit se krví mladých. Úžasná budoucnost. A já měl za to, že tohle se děje jen v hororech.

aeraluna ( 2. června 2017 22:09 )

 To razila již Alžběta B. na hradě Čachtickém...

Zobrazit celou diskusi