Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Polská ostuda: Ministr vyznamenal sám sebe, pak medaili odmítl

Polský ministr vnitra Mariusz Blaszczak má z ostudy kabát, chtěl vyznamenat sám sebe.
Polský ministr vnitra Mariusz Blaszczak má z ostudy kabát, chtěl vyznamenat sám sebe.  (Autor: Profimédia)
Autor: mah - 
2. června 2017
10:15

Polský ministr vnitra Mariusz Blaszczak měl v plánu vyznamenat sám sebe. Na webu ministerstva se objevilo oznámení, podle kterého měl dostat Zlatou medaili za zásluhy v protipožární ochraně. Jeho plán mu ale překazila média, které jeho záměr pobavil. Blaszczak proto vyznamenání raději odmítl. Informoval o tom server Novinky.cz.

Zlatá medaile za zásluhy v protipožární obraně se běžně uděluje za výjimečnou obětavost a odvahu při záchranných akcích. Polský ministr vnitra se ale v pondělí rozhodl, že by si vyznamenání zasloužil také.

Oznámení o udělení vyznamenání na webu ministerstva vnitra nezůstalo dlouho bez odezvy. Záhy si ho všimli novináři z TV Polsat, které pochopitelně zaujalo. Začali se zajímat, zda si pro medaili přijde někdo se stejným jménem jako ministr, nebo Blaszcsak sám.

Jejich podezření jim bylo vzápětí potvrzeno. Z ministerstva jim totiž přišla jednoduchá odpověď o tom, že ministr své vyznamenání odmítl převzít. To ale polské novináře nezastavilo od vtípků na Blaszczakův účet a toho, aby situaci přirovnávali k italským komediím.

Udílení vyznamenání se občas podobá spíše komedii i v Česku:

Zobrazit celou diskusi