Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Muž zkoumal pracovní podmínky v továrně Ivanky Trump. Zatkla ho policie

Autor: nka, ČTK - 
31. května 2017
21:42

Čínská policie zatkla aktivistu, který potají zkoumal pracovní podmínky v továrně vyrábějící boty pro značku dcery amerického prezidenta Ivanky Trump. Další dva muži jsou nezvěstní. Podle ochránců lidských práv v Číně přitom s podobnými vyšetřováními dříve nebyl problém. O případu informovaly dnes tiskové agentury s odvoláním na nevládní organizaci ochránců práv China Labor Watch (CLW), sídlící v New Yorku.

Otec dvou dětí Chua Chaj-feng podle CLW v utajení prošetřoval pracovní podmínky v továrně na obuv v provincii Ťiang-si v centrální Číně. Jeho manželka uvedla, že úřady jej v úterý zatkly a obvinily z tajného nahrávání rozhovorů v podniku.

Firma Chua-ťien, v níž podmínky monitoroval, v Číně vyrábí pro Ivanku Trump a aktivista se v ní údajně stal svědkem porušování práv zaměstnanců. Mezi přečiny firmy patřilo například překračování pracovní doby, nižší mzda než zákonné minimum, sprosté zacházení s podřízenými a porušování práv žen.

„Od založení CLW před 17 lety jsme vedli spoustu podobných vyšetřování, ale neměli jsme žádný problém,“ řekl agentuře AFP ředitel organizace Li Čchiang, podle něhož jsou obvinění vznesená na adresu aktivisty neopodstatněná. „Teď je to poprvé, co vyšetřujeme dodavatele Ivanky Trump, a tak je možné, že to s tím souvisí,“ dodal.

Donald Trump během volební kampaně obviňoval Čínu, že „ukradla“ miliony pracovních míst ze Spojených států. Počátkem dubna ale ve své rezidenci na Floridě hostil čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, kterého poté označil za svého přítele, a jeho postoj k východnímu sousedovi nabyl pozoruhodně na vřelosti.

Sama Ivanka se také netají náklonností k Číně. Její děti se učí mandarínštinu a během návštěvy Si Ťin-pchinga v sídle Mar-a-Lago dokonce hostovi zazpívaly čínskou písničku.

Video: Děti Ivanky Trump Arabella a Joseph zpívají čínskému prezidentovi

Značka Ivanka Trump se k zatčení odmítla vyjádřit, zatím ji nekomentoval ani Bílý dům a právní zástupce Ivanky Trump. Bez odpovědi zůstaly i otázky na čínskou policii a mluvčí čínského ministerstva zahraničí uvedla, že o dané věci nic neví.

„Vyzýváme prezidenta Trumpa a Ivanku Trump, jakož i značky, které jsou s ní spojeny, aby se zasadili o osvobození našich spolupracovníků,“ prohlásil ředitel organizace CLW.

Ivanka Trump, stejně jako její otec, pro kterého pracuje jako poradkyně, ujišťuje, že řízení svých firem předala svým blízkým, aby se kvůli práci v Bílém domě vyhnula obvinění ze střetu zájmů.

Značka Ivanky Trump nevyrábí v Číně přímo, ale svěřila většinu své výroby podnikům, které v Číně šijí oblečení, obuv či kabelky. Továrny skupiny Chua-ťien vyrábějí obuv také pro firmy, jako je Coach, Nine West, Karl Lagerfeld či Kendall+Kylie.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi