Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

USA úspěšně vyzkoušely protiraketový štít. Má je bránit proti střelám Kima

Autor: ČTK - 
31. května 2017
08:40

Americká armáda v úterý úspěšně dokončila test obranného systému před mezikontinentálními balistickými raketami, který byl první podobnou zkouškou svého druhu. V době zvýšené hrozby ze strany Severní Koreje odpálily USA z kalifornské základny střelu, která zneškodnila mezikontinentální raketu (ICBM) vypuštěnou z atolu Kwajalein na tichomořských Marshallových ostrovech.

Podle amerického ministerstva obrany byla akce vůbec prvním úspěšným pokusem o zničení testovací mezikontinentální střely.

„Zneškodnění komplexního cíle ICBM představujícího ohrožení je nepředstavitelný úspěch...zásadní milník tohoto programu,“ uvedl podle agentury Reuters v prohlášení ředitel sekce protiraketové obrany Pentagonu Jim Syring.

USA testovaly protiraketový systém od roku 1999 již sedmnáctkrát, z toho devětkrát úspěšně, vždy však přitom byla destrukční střela naváděna na rakety s kratším doletem než ICBM.

Napětí mezi Pchjongjangem a Washingtonem v posledních týdnech roste. Takhle KLDR v propagandistickém videu ukázala simulaci útoku na USA:

Video  KLDR ukázala simulaci útoku na USA: Vlajka Ameriky v plamenech  - Youtube.com
Video se připravuje ...

Zatím poslední test systému byl první zkouškou od června 2014. Proběhl několik dní po dalším odpalu rakety severokorejským režimem, který letos podnikl již devět testů ve snaze získat funkční rakety s doletem na území USA. Americký prezident Donald Trump zvolil po svém nástupu do funkce ostrý postoj vůči KLDR a napětí mezi oběma zeměmi se vyhrotilo nejvíce za poslední léta.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi