Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Japonsku vraždí medvědi. Poslední obětí je žena trhající bambus

Autor: Mii - 
4. června 2017
22:22

Japonský problém s přemnoženými medvědy, kteří se kvůli nedostatku potravy přesouvají z hor a lesů na kraje měst, nekončí. Medvědovitá šelma opět zaútočila – tentokrát na ženu, která šla do lesa v severním Japonsku trhat bambusové výhonky. Oběť na místě zemřela.

Tělo 61leté sestřičky Masako Oishiové bylo nalezeno v prefektuře Akira, která je známa tím, že ji obývají velké počty medvědů. K incidentu došlo jen několik týdnů poté, co místní policie vydala občanům bydlícím na krajích měst varování, ať dávají pozor na medvědy.

Policisté dokonce připravili informační letáky, na kterých stojí, ať lidé do lesů, o kterých se ví, že je obývají medvědi, nechodí. Pro jistotu je vyvěsili i v prefektuře Aomori.

Útoky masivně vzrůstají

Množství útoků medvědů šlo v Japonsku během posledních let strmě nahoru. Minulý rok byli například během tří týdnů smrtelně napadeni medvědem tři občané města Akita, což je jen 35 kilometrů od posledního útoku. Před tím byla v oblasti od roku 1979 hlášena jen tři napadnutí medvědem.

Lidé do lesa často vyrážejí za bambusovými výhonky, které patří mezi oblíbenou sezónní pochutinu japonské kuchyně. Mnoho občanů na jejich sběru založilo živobytí. Výhonky jsou ale zároveň jednou z hlavních složek potravy místních medvědů.

Jako hlavní příčinu útoků ale odborníci označují globální oteplování. Za běžných okolností by medvědi žili hlouběji v horách a lesích a obydlím by se přibližovali výjimečně. Kvůli klimatickým změnám se ale přirozené zdroje jejich potravy krátí, a tak musí hledat na širším poli.

Ne všechny konfrontace s medvědem nicméně končí tragicky. Minulý rok se podařilo 63letému rybáři jednoho „přeprat“ pomocí svých znalostí karate.

Lovce v Ontariu napadl medvěd. Celý incident natočil na video:

Zobrazit celou diskusi