Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Rodiče dětem často „vykrádají“ prasátka, polovina z nich peníze nevrací

Autor: nka - 
30. května 2017
06:12

Téměř dvě třetiny britských rodičů pravidelně vylupují prasátka svým dětem, v průměru si tak přijdou na 46 liber ročně (1300 Kč). Ukázal to průzkum britské stavební spořitelny Nationwide, na který upozornil britský web Telegraph.

Dotazování se zúčastnily dvě tisícovky rodičů ratolestí ve věku od čtyř do 16 let. Vyšlo najevo, že z dětských kasiček si tajně berou peníze dvě třetiny rodičů a platí jimi nejčastěji školní obědy a výlety, ale také parkování v automatech.

Většinu peněz dětem dají ve formě kapesného sami rodiče. Měly by je dostávat i na letní tábory?
Video  Kapesné na letní tábor  - Andrea Ulagová
Video se připravuje ...

Toho, že jim penízků ubylo, si podle průzkumu všimlo necelých 40 procent dětí. Více než polovina rodičů přitom dětem úspory ne vždycky vrací. Alespoň 775 korun dluží dětem čtvrtina rodičů, každý dvacátý si už u potomků nenávratně vypůjčil přes tři tisíce.

Pětina oslovených připustila, že si z dětského prasátka doplňuje peněženku nejméně dvakrát měsíčně. Tatínkové si berou víc než maminky, ale na druhou stranu mají také větší sklony dětem peníze do kasičky zpět doplnit.

„V době, kdy u sebe stále méně lidí nosí hotovost, se nám často nedostává drobných. A poměrně často to jsou děti, kdo má víc mincí než kdokoliv jiný, ještě k tomu pěkně pohromadě napěchovaných v kasičce. Není proto žádným překvapením, že rodiče využívají příležitosti a prasátka dětem vylupují,“ řekl zástupce spořitelny Larry Banda.

Dospělým poradil, aby doma měli v zásobě pár mincí na každodenní drobné výdaje. „Ušetří vám to trapné vysvětlování v případech, kdy byste náhodou dětem úspory zapomněli vrátit,“ dodal.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi