Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Palestinci rozzuřili Nory. Jejich peníze využili na stavbu se jménem teroristky

Dalal Mughrabiová je pro mnoho Palestinců mučednicí.
Dalal Mughrabiová je pro mnoho Palestinců mučednicí.  (Autor: profimedia)
Autor: mah - 
28. května 2017
19:05

Palestinci použili norské peníze na stavbu nového ženského centra na pravém břehu Jordánu. Potud žádný problém. Jenže oni se budovu rozhodli pojmenovat po Dalal Mughrabiové, která v roce 1978 pomáhala u vraždy 38 civilistů unesených z Izraele. Podle webu Times of Israel budou teď Norové žádat své peníze zpět.

Na celou situaci v pátek reagoval norský ministr zahraničí Borge Brende. Podle něj je oslavování teroru naprosto nepřijatelné. Zároveň dodal, že Norsko v žádném případě nebude spojeno s institucemi, které nesou jména po teroristech.

Brende tak reagoval na otevření ženského centra ve městě Burqa. Norsko bude po palestinské samosprávě požadovat, aby odstranila jeho jméno z budovy a zároveň vrátila všechny finanční zdroje, které skandinávská země do projektu vložila.

„Nevstoupíme do žádných nových dohod, ať s Palestinskou samosprávou, nebo organizací UN Women, dokud nebudou existovat takové postupy, které by podobným věcem v budoucnu zabránily,“ řekl Brende.

Izrael potěšil norský hněv

Za svůj postup si Norsko vysloužilo potlesk Izraele. Mluvčí izraelského ministerstva zahraničí prohlásil, že Norsko udělalo krok správným směrem. Tvrdý postup proti připomínání teroristů je podle Izraelců jediný správný.

Na pochybné jméno jako první upozornila organizace Palestinian Media Watch. Ta zároveň jako první promluvila s místními. Ti organizaci řekli, že centrum má především připomínat dějiny kolem mučednice Dalal Mughrabiové a vzdělávat v tom mladé lidi.

Podobné úsměvy se jen tak opakovat nebudou, Norové zuří poté, co Palestinci centrum vystavěné za norské peníze pojmenovali po teroristech Podobné úsměvy se jen tak opakovat nebudou, Norové zuří poté, co Palestinci centrum vystavěné za norské peníze pojmenovali po teroristech | Reuters

hanka666 ( 29. května 2017 01:25 )

To musejí norští danoví poplatníci skákat blahem, když vidí, kde jejich peníze končí. Evropu vedou břídilové.

Zobrazit celou diskusi