Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

V turistickém ráji Čechů je už 146 mrtvých. Srí Lanku dál pustoší živly

Autor: mah, ČTK - 
28. května 2017
13:45

Monzunové záplavy devastují Srí Lanku, vyžádaly si minimálně 146 obětí, osudy dalších 112 osob jsou stále neznámé. Úřady kvůli řádění živlů musely evakuovat půl milionu dalších lidí. Meterologové navíc po vylepšení počasí předpovídají, že další dva dny má znovu pršet. O situaci na jihoasijském ostrově informuje agentura AFP, podle které země zažívá nejhorší záplavy od roku 2003.

Záplavy a sesuvy, vyvolané přívalovými dešti, poznamenaly jih a západ Srí Lanky. Nejhůře zasažen je okres Kalutara. Postiženým občanům pomáhají pozemní, námořní i vzdušné složky armády. Při evakuaci lidí používá armáda velká obrněná vozidla, čluny a vrtulníky. Ze vzduchu také shazuje potravinovou a další pomoc do lokalit, které zůstávají nadále odříznuté od světa.

Evakuace půl milionu obyvatel

Mluvčí vlády uvedl, že většina obětí zahynula pod sesuvy půdy; lidí, kteří se utopili, není mnoho. Středisko pro řešení katastrof sdělilo, že 493 455 obyvatel muselo být evakuováno, většina našla útočiště v provizorních přístřešcích zřízených místními úřady.

Srílanská vláda požádala o pomoc při pátracích a záchranných operacích OSN a sousední státy. Indie vyslala tři lodě námořnictva s humanitární pomocí; první z nich s lékařským týmem, nafukovacími čluny a léky již v sobotu dorazila do srílanské metropole Kolomba.

Nejvíce srážek spadne na Srí Lance během monzunové sezony, která obvykle trvá od května do září, napsala agentura Reuters. Srílanští meteorologové uvedli, že nynější deště jsou nejhorší od roku 2003.

Podívejte se, jak na Srí Lance armáda evakuuje obyvatele:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi