Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

„Byl to historický týden.“ Trump navštívil svatá místa tří náboženství

Autor: jer, ČTK - 
27. května 2017
19:00

Za historický týden označil v sobotu americký prezident Donald Trump svou první zahraniční cestu, během které navštívil Saúdskou Arábii, Izrael a palestinská území, Vatikán a Itálii a zúčastnil se summitů NATO v Bruselu a zemí G7 v italské Taormině. Se světovými státníky prezident podle svých slov vedl „fantastické rozhovory“. Trump po proslovu ze Sicílie odletěl a po devíti dnech zamířil zpět do Washingtonu.

Mám za sebou „skutečně historický týden“, řekl Trump vojákům na americké základně Sigonella na Sicílii, kterou navštívil po skončení summitu sedmi nejvyspělejších ekonomik světa (G7) v nedalekém městě Taormina. Prezident se podle svých slov setkal se starými i novými spojenci USA a navštívil i „jedna z nejposvátnějších míst“ tří světových náboženství.

Trump svou první zahraniční cestu zahájil v Saúdské Arábii, kde se kromě svého hostitele krále Salmána setkal také s představiteli řady dalších arabských zemí. Následně se v Izraeli setkal s premiérem Benjaminem Netanjahuem a prezidentem Reuvenem Rivlinem a na palestinských územích s předsedou samosprávy Mahmúdem Abbásem. Izraelce i Palestince vyzval k uzavření míru.

V Evropě hned dva summity s Trumpem

V Evropě se pak Trump setkal s papežem Františkem a představiteli Itálie a zúčastnil se také dvou summitů: Severoatlantické aliance v Bruselu a zemí G7 v sicilské Taormině. Právě na dnešním setkání s představiteli dalších šesti nejvyspělejších ekonomik světa Trump podle svých slov dosáhl „velkých pokroků“.

Během cesty se povedlo posílit koalici proti mezinárodnímu terorismu, který se znovu projevil během pondělního atentátu v Manchesteru a pátečního útoku na koptské křesťany v Egyptě, řekl také prezident.

Vojákům, kteří si přišli poslechnout jeho projev na základně Sigonella, Trump zopakoval požadavek, který přednesl i prezidentům a premiérům členských zemí NATO ve čtvrtek v Bruselu.

Alianční země by podle něj měly vydávat nejméně dvě procenta hrubého domácího produktu na obranu. Nyní většinu nákladů nesou USA, což je „nespravedlivé vůči americkému daňovému poplatníkovi“, řekl Trump. Peníze po jeho proslovu ale prý začínají proudit. Americkým vojákům prezident přislíbil investice a svou „naprostou a neotřesitelnou podporu“.

Trump se na cestě zachoval také dost neurvale. Připomeňte si to:

tosto ( 28. května 2017 07:36 )

Uvidíme jak raketově poroste zbrojní průmysl , aby to taky nebylo " historický "

iFender ( 28. května 2017 07:11 )

Vyborny tah snazi se alespon neco vyresit.Obama ten prospal dobu to byla skutecne nula.Pozor byl ale "Black"! To je dneska PLUS + !!!!!

Zobrazit celou diskusi