Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Znásilníte tři ženy, vezmu to na sebe,“ vtipkoval prezident před vojáky

Autor: jer, ČTK - 
27. května 2017
18:10

Filipínský prezident Rodrigo Duterte má evidentně smysl pro humor hodně za hranou. Například v pátečním projevu před vojáky zavtipkoval o znásilňování, informovala agentura Reuters. To český prezident Miloš Zeman žertuje zas o zabíjení novinářů.

„Když pochybíte vy, poškodí to i mě. V případě stanného práva a jeho důsledků, já a pouze já budu zodpovědný. Prostě dělejte svoji práci,“ řekl prezident v pátek vojákům na ostrově Mindanao. Podle svých slov nebude u vojáků tolerovat zneužití moci.

„Osobně vás dostanu do vězení,“ poznamenal a poté zavtipkoval: „Kdyby někdo z vás znásilnil tři ženy, vezmu to na sebe.“ I zbytek řeči doprovázelo žertování. „Šel bych s vámi bít extremisty, kdybych mohl. Trápí mě ale artritida,“ řekl Duterte.

Stanné právo na ostrově Mindanao platí od čtvrtka. Duterte se rozhodl zakročit proti rebelům s vazbami na Islámský stát, kteří bojují proti filipínské armádě. To ale není jediný problém Filipín. Už v roce 2016 prezident začal krvavou válku proti drogovým kartelům v zemi, která si vyžádala tisíce mrtvých.

Duterte „zneuctil“ i misionářku. Pak se kál

Na pusu si Duterte pozor příliš nedává. Před svým zvolením do funkce prezidenta například vtipkoval na účet australské misionářky znásilněné v roce 1989 při vězeňských nepokojích. Údajně pronesl, že oběť byla krásná jako starostka města Davao, ve kterém se incident odehrál. A že měl být první v řadě. Za výroky se prezident později omluvil a uvedl, že nechtěl zneuctít ženy nebo oběti znásilnění.

Duterte je pro své neformální a stručné projevy známý. Jeho řeč je často nabitá vulgaritami, vyhrůžkami a vtipy, které by někdo mohl považovat za „pohoršující.“ Ve stylu svých projevů je ale prezident konzistentní a velká část Filipínců jeho vystupování bere s nadhledem. Bývalému prezidentovi USA Baracku Obamovi se ale pravděpodobně příliš nelíbilo, když ho Duterte při projevu v roce 2016 označil za „zk*urvysyna“ a řekl, ať „jde do pekel.“

Video  Duterte posílá Obamu k čertu  - Reuters
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi