Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zeť Trumpa Kushner je v hledáčku FBI. Zajímají se o jeho ruské schůzky

Autor: pet, ČTK - 
26. května 2017
08:46

O zetě a poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa Jareda Kushnera se zajímá Federální úřad pro vyšetřování (FBI) v rámci vyšetřování údajného ruského ovlivňování amerických prezidentských voleb. Uvedla to americká média.

Vyšetřovatelé FBI si myslí, že Kushner má důležité informace týkající se vyšetřování, uvedla televize NBC. Upřesnila, že to neznamená, že by manžel Ivanky Trumpové byl podezřelý ze spáchání nějakého deliktu či zločinu.

Vyšetřovatelé se zajímají o řadu schůzek, jichž se Kushner zúčastnil, jakož i o povahu jeho kontaktů s Ruskem, napsal list The Washington Post.

Podle zdrojů obeznámených s vyšetřováním jde o schůzky s ruským velvyslancem Sergejem Kisljakem i s jedním ruským bankéřem.

Kushnerova právnička Jamie Gorelicková uvedla v prohlášení, že její klient je ochoten spolupracovat při vyšetřování.

VIDEO: Trump nedávno navštívil Brusel. Na Rusko má jiný pohled

Je v tom i šéf ruské banky

V médiích se již koncem března objevily zprávy, že výbor pro tajné služby amerického Senátu chce vyslechnout Kushnera ohledně dvou schůzek za účasti ruského velvyslance Kisljaka, které se měly uskutečnit loni v prosinci v Trumpově newyorském sídle. Kisljak zprostředkoval i Kushnerovo setkání se Sergejem Gorkovem, ředitelem ruské Banky pro rozvoj a vnější hospodářské vztahy (Vněšekonombank – VEB).

Banka je na seznamu ruských institucí, které vláda dřívějšího prezidenta Baracka Obamy zařadila v roce 2014 na sankční seznam kvůli ruské okupaci ukrajinského Krymu. Sankcím je vystaven i sám Gorkov.

Vliv Ruska na americké prezidentské volby vyšetřují čtyři kongresové výbory i FBI. Vyšetřování vede nezávislý vyšetřovatel Robert Mueller, který má objasnit možnou spolupráci mezi členy Trumpova volebního štábu a ruskou vládou. V centru vyšetřování se nachází Trumpův bývalý poradce pro národní bezpečnost Michael Flynn a bývalý šéf Trumpovy kampaně Paul Manafort. Kushner je jediným v současnosti činným představitelem Bílého domu, o němž je známo, že je považován za klíčovou osobu ve vyšetřování celé záležitosti.

Sám Trump popírá jakékoliv spojení s Moskvou a vyšetřování označuje za hon na čarodějnice.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi