Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Hledali Vladimíra (†48), našli čtyři mrtvoly. Hrůza na Everestu dlouho čekala

Autor: ČTK, bk - 
25. května 2017
20:00

Čtyři mrtvá těla, která byla nalezena ve stanu v nejvyšším výškovém táboře na Mount Everestu, nejsou horolezci z letošní lezecké sezony. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na nepálské úřady. Těla ve dvou stanech našel ve výšce 8000 metrů nad mořem tým záchranářů, který se vydal pro tělo slovenského horolezce Vladimíra Štrby, jenž na Everestu zahynul o víkendu.

List Himalayan Times napsal, že mezi mrtvými je jedna žena. Dvě oběti jsou prý cizinci a dva zemřelí horolezci jsou místní. Dva dny po jejich nálezu však nepálské ministerstvo cestovního ruchu informovalo, že se spojilo se všemi letošními expedicemi na nejvyšší horu světa a žádná z nich horolezce nepostrádá. „Mohu s jistotou potvrdit, že těla nepatří horolezcům z letošní lezecké sezony,“ uvedl zástupce ministerstva Durga Dutta Dhakal.

Podle Dhakala zemřelo dnes na Mount Everestu pět horolezců, kteří horu zdolávali z nepálské strany, a jednu oběť si vyžádala severovýchodní horolezecká cesta z Číny.

Vrcholek nejvyšší hory světa dobylo od mimořádného výkonu Novozélanďana Edmunda Hillaryho v roce 1953 více než 5000 horolezců. Hora si vyžádala takřka 300 obětí, z nichž mnoho zůstalo pohřbených ve sněhu na jejích svazích.

Nepál letos vydal zahraničním horolezcům 371 povolenek, což je rekordně vysoký počet – loni to bylo pouze 281. Jedna povolenka vyjde v přepočtu na přibližně čtvrt milionu korun. Úřady již varovaly, že na ledových svazích mohou nastat situace podobné dopravním zácpám.

VIDEO: Horolezec na Everestu natočil pád smrtící laviny

Video  Horolezec na Everestu natočil pád smrtící laviny.  - Youtube.com
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi