Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tohle je tvář vraha z Manchesteru. Byl v Libyi a Sýrii, dostal tam instrukce?

Autor: ČTK, Mii - 
24. května 2017
11:58

Sebevražedný atentátník Salman Abedi (22), jenž je pravděpodobně zodpovědný ze spáchání teroristického útoku s 22 oběťmi v britském Manchesteru, navštívil v nedávné době vlast svých rodičů Libyi. Napsal to ve středu list The Independent. Podle francouzského ministerstva vnitra navštívil následně i Sýrii. Tajné služby nyní prověřují, zda byl mladík napojen na teroristickou organizaci Islámský stát (IS) působící v Libyi. Organizace se hlásí ke všem velkým útokům z poslední doby na Západě a přihlásila se i k útoku v Manchesteru.

Abedi se narodil v Manchesteru libyjským rodičům, kteří do Británie přišli jako uprchlíci ve snaze uniknout pronásledování ze strany režimu někdejšího libyjského diktátora Muammara Kaddáfího. Studoval Salfordskou univerzitu sídlící v Manchesteru, což potvrdila sama škola. 

Nejmenovaný student školy deníku The Times řekl, že Abedi se nedávno vrátil z Libye. V zemi fungují tábory, v nichž je možné absolvovat teroristický výcvik. „Před třemi týdny odjel do Libye a před pár dny se vrátil,“ prohlásil student. Krátce před útokem prý přijel Abedi do Manchesteru vlakem z Londýna.

Takhle výbuch v koncertní budově zachytilo video:

Věřící z mešity na manchesterském předměstí Didsbury uvedli, že Abediho otec mešitu dříve pravidelně navštěvoval, nyní ale žije - stejně jako Abediho sestra - v Libyi. Odjeli tam prý hned po revoluci z roku 2011, při níž byl zabit diktátor Kaddáfí. Je možné, že bratři mezi oběma zeměmi od té doby cestovali.

Po Libyi do Sýrie

Francouzský ministr vnitra Gérard Collomb ve středu s odvoláním na informace britských a francouzských tajných služeb sdělil, že Abedi se pravděpodobně po cestě do Libye vydal ještě do Sýrie. 

„Nyní víme jen to, co nám řekli britští vyšetřovatelé: Jistý britský občan libyjského původu, který se náhle zradikalizoval po cestě do Libye a pak zřejmě do Sýrie, se rozhodl spáchat tento atentát,“ řekl Collomb stanici BFMTV.

Policie v úterý prohledala Abediho dům v Manchesteru a rovněž v rámci vyšetřování zadržela 23letého muže. Podle zpráv britských médií se patrně jedná o bratra Salmana Abediho. Salmana popsali sousedé jako vysokého, štíhlého mladíka, který často nosil tradiční islámský oděv. Prakticky nikdo ze sousedů ho ale blíže neznal.

Prohlášení IS obsahovalo nesrovnalosti

Při útoku na multifunkční halu v severoanglickém Manchesteru, kde koncertovala americká zpěvačka Ariana Grande, zahynulo v noci na úterý 22 lidí, včetně osmileté holčičky, a dalších 59 osob utrpělo zranění. Zatím není jasné, zda předpokládaný atentátník Abedi jednal sám, nebo mu pomáhali další lidé. 

Podle ministerstva zahraničí mezi obětmi ani zraněnými nejsou žádní občané české republiky. 

K akci se přihlásilo radikální hnutí Islámský stát, podle agentury Reuters byla ale v jeho prohlášení řada nesrovnalostí. IS neuvedl jméno atentátníka, ačkoli tak při svých útocích zpravidla činí. Naopak na sociální síti telegram psal o tom, že nálož byla „nastražena na shromáždění křižáků“. Agentura Amak, kterou islamisté ke komunikaci se světem používají, poněkud odlišně zpočátku tvrdila, že útok spáchala skupina útočníků. Toto tvrzení bylo podle agentury Reuters později smazáno.

U britského velvyslanectví v Praze se v úterý objevily svíčky za oběti útoku:

pupi ( 24. května 2017 16:11 )

Moréé , šak vypadá jako Důšan s Ostravy - Přívozu !!!

malejavelkej ( 24. května 2017 15:21 )

Tupej, nablblej ksicht už od pohledu.

Zobrazit celou diskusi