Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Za lásku bič: Homosexuálové dostali veřejně 80 ran, dav jásal

Autor: ČTK, bk - 
23. května 2017
10:44

Více než 80 ran rákoskou dostali v indonéské konzervativní provincii Aceh dva homosexuálové, které k tomuto trestu odsoudil minulý týden islámský soud za to, že spolu měli pohlavní styk. Výkon trestu kazí dosavadní pověst Indonésie jako země, v níž se uplatňuje islám v umírněné podobě, napsala agentura AP.

Bičování, které v provinční metropoli Banda Acehu provedli členové náboženské policie zahalení v kuklách, přihlížely stovky lidí. Každý z gayů měl podle verdiktu muslimského soudu dostat 85 ran, dvě rány jim ale byly podle AP odpuštěny za dobu, kterou strávili ve vězení.

Z davu, který veřejnému bičování před místní mešitou přihlížel, se ozývalo souhlasné volání a potlesk. Mnozí diváci si bičování natáčeli na mobilní telefony. Odsouzení snášeli rány rákoskou mlčky.

Jednalo se o první zbičování gayů od roku 2014, kdy byly v Acehu zavedeny zákony proti homosexualitě.

Univerzitní studentka Sarojini Mutia Irfanová, která bičování sledovala, prohlásila, že takovéto tresty jsou nutné jako odstrašující příklad. „To, co provedli, je jako virus, který může poškodit morálku lidí. Takovýto veřejný výkon trestu je snahou zastavit šíření tohoto viru v Acehu,“ řekla.

„Doufám, že se už nevyskytnou další takové případy homosexuálního chování, je to šokující,“ uvedla 20letá studentka Eni Tri Retnaningsihová, která prý již dříve sledovala veřejné bičování za jiné přestupky, jako například cizoložství.

80 ran a trest za porušení práva šaría

Odsouzení podstoupili trest oblečení, rány rákoskou jim byly uštědřeny na záda. Kromě zmíněné dvojice gayů bylo na pódiu před mešitou zbičováno ještě dalších osm heterosexuálních mužů a žen za porušení přísného islámského práva šaría.

Aceh je jedinou provincií převážně muslimské Indonésie, která kriminalizuje vztahy stejného pohlaví a která užívá také přísné islámské právo šaría, kromě celostátně platných zákonů.

Mezinárodní organizace pro lidská práva Human Rights Watch (HRW) apelovala na Indonésii, aby byli muži ve věku 20 a 23 let zproštěni viny. Dvojice homosexuálů byla zadržena v březnu poté, co na ně občané upozornili náboženskou policii. Pár byl prý přistižen společně v posteli.

Podle HRW bylo v roce 2016 v provincii Aceh, která se nachází na severu ostrova Sumatra, odsouzeno k ranám holí 339 lidí. Trestné je v provincii mimo jiné vyjadřování náklonnosti na veřejnosti u nesezdaných párů či cizoložství.

Jak uvedla agentura Reuters, náboženská policie v Acehu se zaměřuje také na muslimské ženy bez šátků nebo ty, které nosí příliš těsné oblečení, lidi popíjející alkohol či ty, kteří se oddávají hazardu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině