Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Krev, těla, kusy kůže ve vlasech! Bomba vybuchla, když se mladí valili z haly. Rodiče na internetu hledají své děti

Autor: dce, ČTK - 
23. května 2017
06:44

Minimálně 22 mrtvých a 59 zraněných – taková je bilance výbuchu v koncertní hale v Manchesteru. Děsivá svědectví, která nyní plní média a internet, jsou plná krve a zoufalství. Na koncertě Ariany Grande byly totiž převážně děti, těm nejmladším bylo teprve šest let!

Policie celou věc řeší jako teroristický útok – podle svědků se jednalo o hřebíkovou bombu, která vybuchla ve chvíli, kdy publikum opouštělo koncertní halu. „Ten zvuk, krev a lidé, kteří zmateně pobíhali kolem bez částí těl a kůže, ten výjev mě i další, co byli u toho, bude pronásledovat ještě dlouho,“ popsala jedna ze svědkyň.

K výbuchu došlo údajně v předsálí poblíž prodejních stánků s upomínkovými předměty. „Čekal jsem, až děti vyjdou ven. Slyšeli jsme, jak dohrála poslední písnička, spoustu lidí se vyhrnulo ven z arény a najednou se zablýsklo a pak rána, kouř,“ popsal jeden z rodičů, který stál před halou.

Odcházeli jsme zrovna, když ta bomba vybuchla jen pár centimetrů ode mě. Lidská kůže a výkaly byly všude včetně na mých vlasech a na tašce. Pořád si vytahuju z vlasů kousky bůhvíčeho. Nikdy nepředpokládáte, že by se vám něco takového mohlo stát, ale tohle jen dokazuje, že se to může stát každému,“ řekla jedna z dívek.

Zoufalí rodiče, jejichž děti se koncertu účastnily, nyní pátrají po svých potomcích. Na internetu se krátce po prvních zprávách o incidentu, který policie vyšetřuje jako teroristický útok, začaly objevovat fotografie šťastně vypadajících teenagerů doprovázené prosbami o pomoc.

Video  Křik, strach, panika a zběsilý úprk přes zraněná těla. Video zachycuje situaci v aréně těsně po útoku.  - youtube.com
Video se připravuje ...

„Všichni prosím sdílejte toto, moje malá sestra Emma byla na koncertu Ari dnes večer v Manchesteru a nezvedá telefon, prosím pomozte mi,“ stojí u fotografie blonďaté dívky s květy ve vlasech. O pomoc s pátráním po své sestře požádal i další uživatel: „Měla na sobě růžovou mikinu a modré džíny. Jmenuje se Whitney.“

Osmačtyřicetiletá Paula Robinsonová byla se svým mužem na vlakovém nádraží nedaleko haly, když zaznamenala výbuch. Následně viděla mladičké dívky, jak s křikem z haly vybíhají. „Vyběhli jsme. Byly to doslova vteřiny po výbuchu,“ řekla agentuře Reuters. Robinsonová vzala desítky náctiletých dívek s sebou do nedalekého hotelu a na Twitteru zveřejnila své telefonní číslo, aby informovala jejich rodiče, kde si je mají vyzvednout. Její telefon od zveřejnění tweetu nepřestal zvonit, uvedla.

Podle uživatelů sociálních sítí své prostory lidem prchajícím z haly nabídla řada hotelů v okolí. Také běžní uživatelé sociálních sítí nabízejí pod hashtagem #RoomForManchester možnost přespání lidem v nouzi.

Vlakové nádraží totiž policie po výbuchu v hale uzavřela a podle agentury AP zůstane mimo provoz celý den. Mnoho lidí se tak nyní nemůže dostat domů. Odvoz zdarma ale už nabídla řada řidičů manchesterských taxíků i běžní občané. „Jsem deset minut od centra Manchesteru a můžu vás svézt odkudkoli kamkoli. Kdokoli potřebuje pomoc, dejte mi vědět,“ uvedl na Twitteru uživatel Danny Hutch.

Vše o teroru v Manchesteru čtěte ZDE

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Milann ( 23. května 2017 11:13 )

Ale byli zalezlí doma a nyní hádej kdo je vyhnal z jejích domova a kdo je dokonce pozval.Prachy zřejmě nesmrdí ať se jedná o jakékoliv svinstvo proto vyvážejí a vnucují tu jejich tak zvanou demokracii.

zdenekk- ( 23. května 2017 10:58 )

VUBEC ALE VUBEC JE NELITUJU..!!

zdenekk- ( 23. května 2017 10:32 )

Babiš je frajer on a Zeman,jediní dva normální slušní lidi na svých místech,zbytek v čele s židovskou zkurrvenou trojicí Sobotka,Chovanec a Kalousek patří postřílet k nim ještě pyča Fiala z ODS. Lidi,udělejme noc dlouhých nožu jako byla v německu za vlády Adolfa,potom bude líp,zabít milion DEBILNICH ČECHŮ a bude klid , pořádek a demokracie v tomto podání,je plíživý fašismus. At žije Babiš a at vyhraje volby.STEJNĚ JE VYHRAJE

snehulak ( 23. května 2017 10:18 )

Tohle se u nás nemůže stát, říkal Zaorálek Leda by se před halou s koncertem Alexanrovců odpálili aktivisté Otakar van Gemund a Tomasz Peszynský. Ale na to se mají moc rádi. Oni jen strkat do důchodců, protože to není trestné. Ještě by mohli házet vajíčka, což je zatím nenapadlo.

hanka666 ( 23. května 2017 10:03 )

Výdyt má carmin pravdu, tak se nečil. Největším teroristou na světě jsou USA. Na válkách se nejvíce bohatne.

Zobrazit celou diskusi