Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

TEROR v Manchesteru: Na koncertě plném dětí vybuchla bomba plná hřebíků! Nejméně 22 mrtvých!

Autor: oj, dce, šim, ČTK - 
23. května 2017
05:02

Poprava mladých a nevinných! To křičí do světa britská média po krvavém pondělním útoku na koncertě americké zpěvačky Ariany Grande v Manchesteru, jejíž publikum tvoří právě děti a teenageři. Výbuch bomby plné hřebíků otřásl prostorami foyer a vyžádal si nejméně 22 obětí a 50 zraněných. Policie masakr šetří jako teroristický čin.

Ještě v noci se začala objevovat první videa z mobilních telefonů a obrázky vraždícího útoku, který má podle některých informací na svědomí sebevražedný atentátník. Na záběrech je vidět panický úprk šokovaných návštěvníků vyprodaného koncertu. V hale během koncertu bylo 21 tisíc lidí, převážně mladých a mladistvých. 

Jako válečnou zónu popisují situaci na místě návštěvníci. „Křik, chaos, pláč, kusy těl. Ten obraz nikdy nedostanu z hlavy,“ řekla Daily Mailu Abby Mullen, která byla v blízkosti výbuchu bomby, jež explodovala ve foyer haly. 

 
23:30
23. 5. 2017

Děkujeme za pozornost, kterou jste věnovali našemu online zpravodajství z teroristického útoku v Manchesteru. Další vývoj okolo této tragické události pro vás budeme mapovat i ve středu. Připomeňme, že útok si vyžádal 22 obětí a že české ministerstvo zahraničí nemá informace, že by mezi mrtvými či zraněnými byli Češi.

 
23:05
23. 5. 2017

Podle britské premiérky Theresy Mayové bude armáda pomáhat zajišťovat bezpečnost na velkých akcích, jako jsou fotbalová utkání či hudební koncerty. Do pondělního teroristického útoku v Manchesteru podle ní byla možná zapletena větší skupina lidí.

 
22:50
23. 5. 2017

Britská premiérka Theresa Mayová zvýšila stupeň ohrožení terorismem z vážného na kritický. Další útok je podle ní blízko, uvádí agentura AP. Policii bude v zajištění bezpečnosti pomáhat i armáda.

 
21:37
23. 5. 2017

Salman Abedi, který je podezřelý z útoku, zřejmě navštěvoval islámské centrum přímo v Manchesteru. 

 
21:23
23. 5. 2017

Celá Velká Británie truchlí. Lidé nosí pro oběti útoku květiny, svíčky a vzkazy.

 
20:24
23. 5. 2017

Paříž a Řím zhasnou o půlnoci světla ozařující jejich nejznámější památky. Ve tmě se tak ocitne například pařížská Eiffelova věž nebo římské Koloseum.

 
20:22
23. 5. 2017

Laura McIntyre, která byla po útocích hlášena jako pohřešovaná, se našla v jedné nemocnic. Je vážně zraněná.

Kompletní online


„Byli jsme na odchodu, když to vybuchlo. Všude se rozletěly kusy těl a kůže. Ještě teď mám ve vlasech kousky bůhví čeho. Je to šílené,“ říká dívka. 

Záchranná zdravotnická služba uvedla, že do nemocnic dopravila 59 lidí a řadu osob ošetřila na místě. Podle svědků bylo na koncertě velké množství dětí. Zpěvačka je podle mluvčího jejího hudebního studia v pořádku. Ještě v noci a stále v šoku umístila na svůj účet na Twitteru krátký vzkaz: „Jsem na dně. Z celého svého srdce mi to je tak líto. Nemám slov.“

 

Britská premiérka Theresa Mayová uvedla, že úřady se snaží zjistit podrobnosti ohledně výbuchu, ke kterému podle ní policie přistupuje jako k „otřesnému teroristickému útoku“. Nejmenovaní američtí představitelé řekli agentuře Reuters, že podle prvních známek by za explozí mohl stát sebevražedný útočník.

Policie uvedla, že reagovala na zprávy o explozi krátce po 22:35 místního času (23:35 SELČ). Podle pořadatelů došlo k výbuchu ve veřejném prostoru haly mimo koncertní sál. Na místo dorazili pyrotechnici, kteří později provedli preventivní kontrolovanou explozi podezřelého předmětu.

Hala v Manchesteru byla otevřena v roce 1995 a má kapacitu 21.000 míst. Nádraží nedaleko haly bylo po zprávách o explozi evakuováno a železniční doprava byla přerušena.

Zástupce regionální policie v Manchesteru Ian Hopkins vyzval obyvatele, aby se postiženému místu vyhýbali, a umožnili tak příjezd a odjezd vozů záchranné služby. Zveřejnil rovněž dvě telefonní čísla. Na první z nich podle něj mohou volat lidé, kteří se obávají o osud svých blízkých, druhé mohou využít ti lidé, kteří postřehnou něco podezřelého.

Podle jedné svědkyně byla slyšet silná exploze na konci koncertu. Na Twitteru se objevilo video s utíkajícími a křičícími fanoušky.

Video  Křik, strach, panika a zběsilý úprk přes zraněná těla. Video zachycuje situaci v aréně těsně po útoku.  - youtube.com
Video se připravuje ...

„Byli jsme na cestě ven a když jsme stáli přímo u dveří, došlo k silné explozi,“ řekla agentuře Reuters jedna z účastnic koncertu. „Byl chaos. Všichni běželi a křičeli a snažili se dostat pryč,“ dodala.

Rodiče pátrají po dětech

Sociální sítě zaplavily hashtagy zoufalých rodičů a příbuzných dětí a teenagerů, kteří byli na koncertě a dosud o sobě nepodali žádnou zprávu.

Rodiče a příbuzní pomocí sociálních sítí hledají své děti, které byly také na koncertě, když tam vybuchla bomba. Rodiče a příbuzní pomocí sociálních sítí hledají své děti, které byly také na koncertě, když tam vybuchla bomba. | Twitter.com
Rodiče a příbuzní pomocí sociálních sítí hledají své děti, které byly také na koncertě, když tam vybuchla bomba. Rodiče a příbuzní pomocí sociálních sítí hledají své děti, které byly také na koncertě, když tam vybuchla bomba. | Twitter.com

Televize Sky News uvedla, že Konzervativní strana premiérky Mayové v reakci na explozi v Manchesteru pozastaví kampaň před předčasnými volbami vypsanými na 8. června. Uvedla rovněž, že Mayová na dnešních 10:00 SELČ svolá vládní bezpečnostní výbor.

Pokud by se potvrdilo, že jde o teroristický čin, šlo by o nejhorší útok v Británii od července 2005, kdy čtyři islamisté zabili v metru a v autobusu 52 lidí, uvedla agentura Reuters. Ve Spojeném království již delší dobu platí čtvrtý stupeň protiteroristické pohotovosti, nejvyšší je pátý.

Vše o teroru v Manchesteru čtěte ZDE

zdenekk- ( 23. května 2017 18:22 )

666provas, souhlas! Ať smradi vědí že život není jen o nich o rozmazlencich, metroseualech,nevychovanych spratcich a smejdech co si myslí že jim patří svět! Tady máte realitu, zmetci! Žádná lítost!

zdenekk- ( 23. května 2017 18:16 )

Vlády serrou na lidi kolik a kde chcipne obyčejných lidí. Je jim to jedno, hlavně že si jedou svoji politiku, mají svá koryta, platy a hrajou divadlo, jak je jim to líto..A je to stále dokola. Vítejte v Evropě muslimský odpad a na lidi serrte, já seeru na vás. Muslim mi zkříží cestu a udělá problém a má díru v hlavě!

gabreta ( 23. května 2017 12:15 )

Jak to, že mne to nepřekvapilo? Nespíš proto, že když člověk sleduje smrtonosnou politiku EU, tak ho nemůže překvapit už nic! Jen je mi strašně líto mladých, protože už nikdy a nikam se nepůjdou pobavit, nikdy a nikam nepojedou na dovolenou, aniž by dopředu věděli, že se vrátí domů živi a zdrávi! Jediná šance je, nevolit politiky, kteří ten marast zapříčinili. Pak ovšem můžeme narazit na manipulaci voleb, jak nám předvedli při prezidentských volbách v Rakousku a nedávno ve Francii! Zkusme tomu zabránit alespoň u nás! Když ale člověk sleduje, jakou kampaň rozjel Sobotka s ČSSD, nejsem si jistej, že se nebude manipulovat i u nás!!

Chloritan ( 23. května 2017 11:49 )

Lituji každého kdo věří vládám jejich nechutné zvrácené divadlo. Tím netvrdím že se nic nestalo. To bych si nedovolil.. mluvím o tom celém teroristickém divadle, které tady na nás hrají, v jednu chvíli se začly rozlézat útočníci do celého světa, a vlády se tváří nevinně a mluví něco o uprchlících, přitom na povrch už prosáklo tolik důkazů toho, že tohle čeho jsme součástí je předem připravená a vymyšlená globální genocida, netvrdím že by k ničemu nedošlo, tvrdím ale, že o tom jako každém předchozím i budoucím útoku se dobře vědělo, až při útoku zemře blízký nějakého papaláše potom znovu přehodnotím všechny informace. Ovšem momentálně jim to prostě nežeru, tohle je cílem, protože kdyby nebylo, myslíte si že by si státy nedovedly poradit s těmi chudáky ? Dovedli by si velmi dobře poradit, bylo by to organizované a přísné filtry proti teroristům. Jenže místo toho se o terorismu jen straší, mluví se o nelegálních migrantech ale že nám sem proudí už pěkných pár let legální teroristé to nikomu nevadí. Myslet si že nás naše vláda ochrání když neumí ochránit své koryto, tedy to co sama chce.. je vrcholem tupé naivity myslet si že hnou prstem pro ochranu nás. Konec konců né jedna minulá událost našich politických organizovaných zločinců to jen dokazuje. Hlavně se bojte toho lidi a nezapomeňte volat na zpřísnění bezpečnosti, to se potom taky může stát že stejně jako je občan povinnen strpět vykradení bytu za bílého dne exekutorem, bude vzhledem k nebezpečí terorismu muset strpět přítomnost státního zaměstnance za zády.. Pokud se situace nezačne měnit a lidem tohle nezačne docházet, tak je jen otázka času, než přijmeme policajta za zadkem jako normální, později pak budete nadávat normálním lidem že jsou nepřizpůsobiví extrémisté když chtějí soukromí, bude povážováno jako dnes je normální chování odvaha a důstojnost považována za projevy extrémismu.. A vůbec to nepřeháním, připadá vám život normální ? No tak potom vám může cokoli připadat normálmní je to jen otázka času.

naidka ( 23. května 2017 09:23 )

Sdělovací prostředky: tato událost obyvatele Manchesteru zocelí, posílí, semkne, je to dílo jednotlivce, který použil podomácku zhotovenou výbušninu a jednal sám. Bezzubá, SLUNÍČKÁŘSKÁ Evropa, odzbrojená vlastizrádnými politiky bojuje proti terorismu zapálením svíček na pomnících vlastních lidí.

Zobrazit celou diskusi