Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Jste skvělí, milujeme vás.“ Trumpovi a Melanii lichotila žena premiéra Izraele

Autor: ČTK, nka - 
22. května 2017
16:45

Historicky prvním přímým letem mezi Saúdskou Arábií a Izraelem se do Tel Avivu ve svém Air Force One dopravil americký prezident Donald Trump s manželkou Melanií. Na letišti je uvítal izraelský premiér Benjamin Netanjahu s chotí Sarou, která ihned Trumpovým začala lichotit. Americký prezidentský pár je podle ní skvělý a Izraelci je milují.

Trump v krátkém projevu po příletu prohlásil, že přicestoval do Izraele, aby potvrdil nezpřetrhatelné pouto mezi USA a Izraelem. „Máme před sebou výjimečnou příležitost přinést stabilitu do tohoto regionu a porazit terorismus,“ řekl americký prezident. „Na Blízkém východě teď vládne silná touha po míru. Myslím, že lidé toho už mají právě dost. Mají dost prolévání krve a zabíjení,“ řekl Trump.

Video: Americký prezident přiletěl na návštěvu Izraele:

Jeho prezidentský speciál Air Force One přistál po přímém letu z Rijádu na Ben Gurionově mezinárodním letišti u Tel Avivu, zatímco ostatní letouny prezidentova doprovodu musely udělat mezipřistání na Kypru.

Na místě Trumpa s chotí Melanií přivítali nejvyšší izraelští představitelé – premiér Benjamin Netanjahu a prezident Reuven Rivlin, rovněž v doprovodu manželek. „Doufám, že jednoho dne bude izraelský premiér moci letět z Tel Avivu do Rijádu. Nechť se vaše první cesta do našeho regionu stane milníkem na cestě vedoucí ke smíření a míru,“ prohlásil poté Netanjahu.

Důvěrnost a přešlap zachytila kamera

Přešlapu se během uvítání prezidentského páru dopustila manželka izraelského premiéra Sara Netanjahuová. Když se oba páry po příletu bavily na letištní ploše, začala lichotit americké první dámě Melanii.

„Všude o ní říkám, jaká je skvělá,“ svěřila se Trumpovým. „Většina Izraelců nás na rozdíl od médií miluje. Takže my jim říkáme, jací jste skvělí, a oni vás také milují,“ sdělila manželům, aniž si uvědomila, že její slova zachytila nedaleko stojící kamera. „Řeklo to hodně o tom, jak ona i její manžel vnímají tisk – a také sami sebe,“ komentoval poté izraelský deník Haaretz.

Trump: Írán musí přestat financovat teroristy

Trump pak v projevu zdůraznil, že Írán musí okamžitě přestat financovat teroristy a milice a poskytovat jim výcvik a vybavení. Podle Trumpa se také nesmí Íránu nikdy dovolit mít jadernou zbraň. Arabské státy sousedící s Izraelem si stále více uvědomují hrozbu, jakou Írán představuje, upozornil americký prezident.

Trumpovu návštěvu doprovázejí mimořádná bezpečnostní opatření, hlídky v ulicích Tel Avivu a Jeruzaléma posílilo na 10 tisíc policistů.

Americký prezident má v Izraeli kromě oddělených jednání s oběma místními politiky na programu návštěvu Chrámu Božího hrobu v historické části Jeruzaléma a zastaví se i u Zdi nářků.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi