Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Britská „vychytávka“ na hudebních festivalech: Policie prověří čistotu drog

Autor: nka - 
26. května 2017
20:20

Stany, v nichž si zájemci budou moci nechat otestovat kvalitu zakoupené drogy, budou toto léto nabízet své služby na řadě hudebních festivalů v Británii. Jejich zavedení podpořila britská policie. Kontroverzní opatření ale naráží na odpor organizací, které proti omamným látkám bojují.

Kontrolování kvality narkotik bude k dispozici mimo jiné během známých festivalů v Readingu a Leedsu. Ve stanech budou připravení analytici, kteří otestují čistotu přinesené drogy a poté vzorek zničí. Novinka je reakcí na několik úmrtí mladých lidí, k nimž na festivalech došlo v uplynulých letech.

Festival v Leedsu patří k nejznámějším v Británii:

Vedení policie se za návrh postavilo s tím, že návštěvníci festivalů si drogu stejně vezmou, je proto lepší ji alespoň předem nechat prověřit.

S tím ale nesouhlasí odpůrci narkotik. „Nemyslím si, že šéfové policie to promysleli do důsledků,“ řekl David Raynes z národního sdružení pro drogovou prevenci. „Tohle opatření jenom v očích mladých lidí navodí dojem, že braní drog je normální a je nedílnou součástí hudebních festivalů, což není,“ upozornil Raynes podle webu deníku Daily Telegraph.

Odborník také varoval, že otestování drogy může mylně vzbudit pocit, že omamná látka je bezpečná. „Drogy jsou nelegální, protože jsou nebezpečné, a to je poselství, které by policie měla světu předávat,“ zmínil s tím, že stany pomohou drogovým dealerům, kteří si sem budou docházet testovat své zboží.

Policie ale trvá na tom, že musí zastávat pragmatický postoj. „Není možné nad užíváním drog přivírat oči, ale uvědomujeme si, že někteří lidé je brát nepřestanou. Musíme proto svůj postoj přizpůsobit veřejnému zájmu,“ řekl konstábl Andy Battle z oddělení policie, které bude dohlížet na známý festival v Leedsu.

Zobrazit celou diskusi