Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Trump couvá z protimuslimské rétoriky. Teror není o náboženství, řekl Arabům

Autor: ČTK, bud - 
21. května 2017
18:05

Donald Trump vyzval vůdce arabských zemí k jednotnému postupu a převzetí vůdčí role v boji proti extremismu a terorismu v regionu. Boj s terorismem označil za bitvu dobra a zla, nikoli za střet náboženství nebo civilizací. Americký prezident dnes vystoupil v rámci arabsko-amerického summitu v Rijádu. „Toto shromáždění se může stát počátkem míru na Blízkém východě a možná i na celém světě,“ řekl zástupcům 55 zemí.

Trump arabské státníky vyzval, aby vyhnali teroristy ze svých svatyní. „Je to bitva mezi barbarskými zločinci, kteří chtějí vyhladit život, a slušnými lidmi všech vyznání, kteří jej chtějí bránit,“ řekl prezident. Fanatickým násilím podle jeho slov nejvíce utrpěly právě arabské země.

Saudská Arábie jako kolébka islámu se stala první zastávkou na Trumpově vůbec první zahraniční cestě ve funkci prezidenta. „Terorismus se rozšířil po celém světě. Cesta k míru ale začíná právě zde, na této prastaré půdě, v této posvátné zemi,“ řekl nový šéf Bílého domu.

Ze zodpovědnosti za velkou část nestability v oblasti Blízkého východu obvinil Trump před arabskými lídry Írán. Ten podle něj trénuje spřízněné milice a financuje jim zbraně, které rozsévají zkázu a chaos v oblasti. Írán rovněž podle prezidenta povzbuzuje syrského vůdce Bašára Asada k nepopsatelným zločinům.

Trump chce nové vztahy s muslimy

Trumpův projev je klíčovým bodem prezidentovy snahy o nové definování vztahů mezi USA a arabským a celým muslimským světem. Lídři arabských zemí dnes Trumpa vřele přijali a přešli jeho ostré protimuslimské výpady z předvolební kampaně i dekret, jímž se po nástupu do funkce snažil dočasně zakázat vstup do USA obyvatelům šesti většinově muslimských zemí.

„Nejsme zde, abychom vyučovali – abychom říkali druhým lidem, jak žít, co dělat nebo kým být. Jsme tady, abychom nabídli partnerství při budování lepší budoucnosti pro nás všechny,“ řekl Trump.

Donald Trump vyzkoušel arabský tanec s meči:

Video  Donald Trump se v Saúdské Arábii připojil k tradičnímu tanci s meči.  - Reuters
Video se připravuje ...

Vesměs sunnitští vůdci arabských zemí si od Trumpa slibují, že se bude snažit zkrotit šíitský Írán a potlačit jeho rostoucí vliv v regionu, Na to od jeho předchůdce Baracka Obamy čekali marně; vliv Íránu za Obamy naopak vzrostl díky dohodě o omezení íránského jaderného programu a zrušení protiíránských sankcí, kterou USA za Obamy prosadily. Trump se nyní chce v očích Arabů od Obamovy politiky zřetelně distancovat.

Podívejte se na návštěvu Trumpa v Saudské Arábii:

skarlettka ( 23. května 2017 09:30 )

Donald nepochopil podstatu islámu. Je to všeobecně nevzdělaný chlap. Ovšem peníze nesmrdí a dá se za ně prodat i čest, nejen zbraně.

vendulinek ( 21. května 2017 19:53 )

Cela jeho rodina stoji za h...o!

prycsnima ( 21. května 2017 19:27 )

 Amerika by bez prodeje zbraní chcípla hlady.

zkzkz ( 21. května 2017 19:04 )

Málem jim vlezl až do (_!_)

Zobrazit celou diskusi