Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Trump si s šejky zatančil do rytmu bubnů. Před králem pak udělal pukrle

Autor: nka - 
21. května 2017
14:00

Americký prezident Donald Trump se na návštěvě Rijádu snaží udržet dobré vztahy se Saúdy, kteří jsou pro Spojené státy nejdůležitějším spojencem v regionu. Při včerejší slavnostní večeři proto nezaváhal a před kamerami se zapojil do tradičního tance s meči.

Tradiční obřad s názvem ardah podle CNN zahrnuje tanec s mečem, bubnování a prozpěvování veršů a Saúdi jej pořádají při významných příležitostech, jako jsou svatby nebo náboženské svátky.

Podívejte se, jak Trump „válel“ při tanci s mečem:

Video  Donald Trump se v Saúdské Arábii připojil k tradičnímu tanci s meči.  - Reuters
Video se připravuje ...

 

Ceremonii proto chystají i pro významné zahraniční návštěvy. Tančení s mečem tak ve své době neunikl například americký prezident George Bush mladší nebo britský princ Charles.

Včera Saúdové tradiční tanec pro Trumpa uspořádali před večerním banketem u paláce Murabba v centru Rijádu. Americký prezident se ochotně přidal k mužům vystavěným do řady a s lehce koženým úsměvem s nimi podupával a vlnil se s mečem do rytmu bubnů.

Zpovzdálí ho sledovala jeho usmívající se manželka Melania. K všeobecnému juchání se posléze připojili i ministři zahraničí a obchodu Rex Tillerson a Wilbur Ross a v řadách Saúdů se poněkud toporně pohupovali mávajíce přitom meči ve vzduchu.  „Je to krása,“ okomentoval tanec Trump.

Rodina prezidenta včetně dcery Ivanky a zetě Jareda se poté odebrala do paláce, kde je čekala hostina s tradičními arabskými pokrmy. Jako úlitbu pro amerického hosta ale hostitelé podle webu Daily Mail připravili i steak s kečupem.

Vysekl pukrle před králem

Trump také od saúdského krále Salmána převzal státní ocenění. Když mu ale panovník medaili navlékal na krk, Trump se sklonil a poté na okamžik pokrčil nohy v kolenou, což dělalo dojem pukrlete. 

Za klanění se saúdskému králi si okamžitě vysloužil na internetu spoustu kritiky a posměšků. „Pamatujete si, jak Trump říkal, že nás Obama znemožnil poklonou Saúdům? Haha, hádejte, kdo se jim klaněl dneska. Nebo to možná bylo pukrle?“ napsal jeden z uživatelů na sociálních sítích.

Snaha udělat na hostitele dobrý dojem se ale vyplatila. Trump a jeho tým včera v Saúdské Arábii dojednali zbrojní a ekonomické kontrakty v hodnotě stovek miliard dolarů.

Dnes se má Trump zúčastnit summitu lídrů muslimských zemí, které chce podle agentur přesvědčit k lepší spolupráci v boji s terorismem. 

Zobrazit celou diskusi