Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Vojačka odsouzená za „práskání“ opustila věznici. Teď chce hájit transsexuály

Autor: nka, ČTK - 
17. května 2017
14:10

Americká transsexuální vojačka Chelsea Manningová byla po sedmi letech propuštěna z vojenského vězení v Kansasu, kam byla ještě jako vojín Bradley Manning odsouzena za předání tisíců tajných dokumentů serveru WikiLeaks.

Propuštění Manningové potvrdila stanici BBC mluvčí americké armády. „Je připravena konečně žít jako žena, kterou je,“ vzkázala veřejnosti právnička Manningové Nancy Hollanderová.

„Poprvé pro sebe vidím budoucnost jako pro Chelseu. Umím si představit, že budu žít jako osoba, kterou opravdu jsem, a konečně budu moci být ve venkovním světě,“ řekla sama Manningová týden před propuštěním.

Ještě jako muž Manningová v letech 2009–2010 poskytla serveru WikiLeaks více než 700 tisíc utajovaných armádních a diplomatických dokumentů, za což ji soud poslal do vězení na 35 let.

Hned po svém odsouzení v roce 2013 nastoupil Manning cestu ke změně pohlaví, přestože celou dobu byl držen v mužské věznici. Podle advokátů se dvakrát pokusil o sebevraždu a odpykával si dlouhé vězeňské tresty na samotce. Původní trest za špionáž pak vojačce zmírnil na pětinu těsně před odchodem z úřadu bývalý americký prezident Barack Obama.

Dnes devětadvacetiletá Chelsea Manningová se podle amerických médií na svobodě bude zabývat obhajobou práv transgenderových osob, tedy lidí, kteří podstoupili změnu pohlaví.

Během věznění Manningové Pentagon svůj vztah k transgenderovým osobám přehodnotil a povolil jim, aby v armádě sloužily s přiznáním své skutečné identity. Tato změna se podle odhadu odborníků týká 7000 osob. Manningová formálně v armádě i po odpykání trestu zůstane na „dlouhodobé dovolené“, než armáda její status s konečnou platností vyřeší. Nebude pobírat plat, ale bude mít přístup k armádní lékařské péči.