Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Europoslanci se obuli do Česka a spol. za běžence. Chtějí nás hnát k soudu

Autor: ČTK, Mii - 
16. května 2017
14:00

Neochotu některých členských zemí Evropské unie podílet se na programu přerozdělování žadatelů o azyl z Itálie a Řecka v úterý kritizovali poslanci Evropského parlamentu. Tématu se věnovali během rozpravy na plenárním zasedání ve Štrasburku. Přijmout počet uprchlíků určený na základě kvót je podle řady europoslanců „závazkem i morální povinností“ unijních zemí. Kritiku si ale vysloužily i Atény a Řím za pomalé registrování žadatelů o azyl.

Eurokomisař pro otázky vnitra Dimitris Avramopulos na začátek úterní rozpravy označil přesídlení za „závazek a morální povinnost“ členských zemí. Kvóty je ve lhůtě do letošního září stále možné naplnit, záleží jen na politické vůli, uvedl Avramopulos. Itálii eurokomisař zároveň vyzval, aby zrychlila proces registrace a bezpečnostních prověrek lidí určených k relokaci. „Tolerance a trpělivost se jednou vyčerpají,“ uvedl Avramopulos na adresu států, které se stavějí proti kvótám. Mezi nimi je i Česká republika.

Země, které nejsou ochotny naplnit své kvóty, se staly v rozpravě terčem kritiky mnoha europoslanců. Především ti z levicových frakcí označovali nedostatek politické vůle k přesídlení migrantů ze Středomoří za „skandální“ a členské země vyzývali k solidaritě a dodržování svých závazků.

Zdechovský: Kvóty jsou utopie

Italský europoslanec za populistické Hnutí pěti hvězd Ignazio Corrao, který zastupuje migrací postiženou Sicílii, vyzval, aby na státy, které nechtějí uprchlíky přesidlovat, EU uvalila hospodářské sankce. Francouzský poslanec Gilles Lebreton, člen krajně pravicové Národní fronty, naopak vyzval Polsko a Maďarsko, aby se dál kvótám bránily.

Kritiku si od řady poslanců vysloužila Evropská rada, která reprezentuje jednotlivé členské země, jejíž zástupce se úterní rozpravy v parlamentu nezúčastnil.

O uprchlících mluvila ve Studiu Blesk eurokomisařka Věra Jourová:

Video  Jourová o migraci: Jako komisař musíte projít jakousi »lobotomií«.  - Zuzana Štíchová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Podle českého europoslance Tomáše Zdechovského kvóty nefungují. „Někomu nařizovat, aby něco dělal proti své vůli, je prostě nesmysl,“ uvedl. Přesidlovací mechanismus označil za „utopistický projekt“ a upozornil, že se kvóty zdráhá plnit většina členských zemí, nikoliv jen několik málo z nich. „Tento systém nikdy nebude fungovat,“ dodal.

Nepopulární nařízení

Ministři vnitra unijních zemí schválili kvóty v reakci na migrační krizi v září 2015. Na jejich základě měly státy přesídlit běžence registrované v Itálii a Řecku. Proti přerozdělování uprchlíků tehdy hlasovalo kromě Česka také Slovensko, Maďarsko a Rumunsko.

Evropská komise v úterý ve Štrasburku představí již dvanáctou zprávu k přerozdělování uprchlíků. Podle již známých údajů země převzaly do poloviny května z celkového počtu 160 tisíc migrantů, kteří měli být přesídleni do září letošního roku, jen kolem 18 tisíc.

Česko přijalo jen 12 lidí ze své kvóty 2600 osob. Maďarsko, Polsko a Rakousko nepřevzaly z Itálie a Řecka vůbec nikoho. Budapešť a Bratislava se kvůli kvótám dokonce obrátily na Soudní dvůr Evropské unie.

EK přitvrdila: Okamžitě začněte s přijímáním uprchlíků

Evropská komise pohrozila zemím, jež odmítají přijímat migranty v rámci programu přerozdělování podle kvót. Při prezentaci pravidelné zprávy o pokroku programu přerozdělování žadatelů o azyl zdůraznil eurokomisař pro vnitro Dimitris Avramopulos, že Maďarsko a Polsko dosud nepřevzaly z Itálie nebo Řecka ani jednu osobu. Podle textu zprávy by měla také Česká republika, která dosud přijala jen 12 lidí, urychleně přebírání obnovit.

„Ty členské země, které zatím nikoho nepřijaly, by s tím měly okamžitě začít,“ prohlásil Avramopulos. Pokud nenastane pokrok do zveřejnění další pravidelné zprávy v polovině června, nebude podle něj komise váhat, využije svých pravomocí a vůči státům zahájí řízení, které po několika fázích může skončit až před evropským soudem.

Země EU se v září 2015 - přes odpor Česka a dalších zemí ze středu a východu unie - dohodly na pomoci migrační krizi zatíženému Řecku a Itálii tím, že od nich převezmou 120 000 žadatelů o azyl původem ze Sýrie, Iráku a Eritreje. Spolu s o něco starším podobným dobrovolným závazkem se tak mělo za dva roky přerozdělit celkem 160 000 lidí.

Ke 12. květnu bylo přesunuto jen 18 418 osob a komise už nyní sama přiznává, že celkový počet využit nebude. Dnes zveřejněná pravidelná zpráva uvádí, že v Řecku na relokaci dál čeká okolo 12 400 lidí. V Itálii je registrovaných okolo 2500 osob s předpokladem, že do září přibude dalších přibližně 1800 lidí. Celkem se tedy program do září, kdy by měl skončit, zřejmě dotkne nanejvýš 35.000 migrantů.