Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Kyberútočníci „sejmuli“ i slovenskou nemocnici. Výkupným si přišli na milion

Masivní kybernetický útok má 200 tisíc obětí v nejméně 150 zemích (ilustrační foto).
Masivní kybernetický útok má 200 tisíc obětí v nejméně 150 zemích (ilustrační foto).  (Autor: Reuters)
Autor: TV JOJ, mav, ČTK - 
16. května 2017
14:55

Tvůrci viru WannaCry, kteří 12. května podnikli rozsáhlý kybernetický útok a zasáhli jím přes 200 000 cílů v přinejmenším 150 zemích, získali od svých obětí jako „výkupné“ více než 42 000 dolarů (přes 1 milion korun). Informoval o tom na své webové stránce časopis Time. Útoku se nevyhnulo ani Slovensko, kde hackeři napadli nitranskou nemocnici.

Televizi JOJ o útoku informovala mluvčí nitranské nemocnice Tatiana Timková. Podle ní nedošlo k úniku citlivých informací. Technici pracovali na nápravě během celého víkendu, ani v pondělí ale nebyly všechny počítače funkční.

VIDEO: Hackerský útok má oběť i na Slovensku. Napadli nemocnici

„Odpoledne byly počítače nitranské nemocnice napadené virem, který se šířil v síti,“ řekla Timková. To, že se něco děje, zjistili podle toho, že se některé monitory zničehonic zbarvily červeně. Všechny počítače musely být vypnuty, aby se virus nešířil dál. 

Za vším hledej Severní Koreu?

V Česku se zvýšil počet napadených počítačů na více než 600. Sdělil to bezpečnostní expert internetového sdružení CZ.NIC Pavel Bašta. Někteří počítačoví experti mluví zhruba o 700 zasažených počítačích.

Virus, který zabraňuje uživateli v přístupu k infikovanému počítači a vyžaduje zaplacení výkupného, se začal šířit v pátek a napadl zhruba 300 000 počítačů ve 150 zemích. Podle některých antivirových firem vede stopa autorů viru do Severní Koreje.

Podle společností Symantec a Kaspersky Lab má jedna z prvních verzí viru část kódu společnou s některými programy používanými skupinou Lazarus, která je podle mnoha expertů krycí hlavičkou pro severokorejské hackery.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi