Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Království bez žen? Saúdky potichu utíkají za svobodou

Autor: mah - 
14. května 2017
10:15

Na venek by se mohlo zdát, že se situace zlepšuje. Na začátku letošního roku byly ženy jmenovány do vedoucích pozic ve dvou velkých bankách i saúdské burzy. Saúdská Arábie se tak snaží dokázat, že i tamní ženy mohou dosáhnout úspěšné kariéry. Saúdkám to ale nestačí, v zemi totiž stále platí mnoho omezujících zákonů. Podle webu The Economist tak pomalu přibývá případů, kdy saúdské ženy volí útěk do jiných států.

Saúdská Arábie je dlouhodobě známá svou diskriminací žen. K té přispívají i tamní zákony. Asi nejznámější je ten, který Saúdkám zakazuje řídit auta. Pro jejich volný pohyb ale není ani zdaleka tolik omezující, jako tamní zákon o opatrovnictví.

Podle tohoto zákona totiž každá žena musí mít svého opatrovníka. Bez jeho souhlasu Saúdka nemůže cestovat, pracovat, dostat doklad totožnosti, nebo se dokonce nechat ošetřit v nemocnici. Od narození do smrti tak tamní ženy musí doufat v dobrou vůli svých otců, manželů nebo jiných mužských příbuzných.

Není se tak čemu divit, že mnohé z nich si začaly hledat cestu, jak se dostat ze země. Některé tak utíkají při rodinných dovolených v zahraničí. Jiné, které se dostaly na studia do zahraničí, se z nich zkrátka nevrátí. Další si přes tajné internetové seznamky snaží najít manžely ze zahraničí, kteří by je odvezli do své země.

Útěk před bratrem na australské líbánky

To je i případ Iman, rozvedené ženy, která pracuje v soukromé nemocnici v Rijádu. Jejím opatrovníkem se po rozvodu stal její 17letý bratr. Ten ji sice nechává pracovat, ale bere si její výplatu. Z peněz, které mu vydělala jeho sestra, si platí výlety do lázní v sousedním Bahrajnu a drogové večírky.

Iman zároveň od svého bratra nedostala svolení s tím, aby dokončila svá studia na zahraniční univerzitě. Saúdka, která už nechce být pouze bratrovým strojem na peníze, se tak rozhodla pro radikální řešení. Našla si internetovou službu, která za 4000 dolarů nabízí australské líbánky, během kterých by Iman chtěla utéct.

Utíkající Saúdky zatěžují ekonomiku království

O počtu žen, které takto utíkají, nejsou vedeny oficiální statistiky. Podle sociologa Mansoura al-Askara, který působí na univerzitě v Rijádu, jich takto utíká přes tisíc každý rok. Další podle něj zkouší utéct z hlavního města do o něco liberálnějšího města Jeddah na pobřeží.

Zároveň i přibývá hlasů, které říkají, že zákon o opatrovnictví nevychází z islámu, ale z beduínských tradic. Jejich hlasatelé se ale musí držet mimo dohled úřadů. Na konci minulého roku byl jeden z nich odsouzen na rok vězení za to, že proti zákonu vystoupil na sociálních sítích.

Ekonomové zároveň upozorňují, že současná situace stojí Saúdskou Arábii nemalé peníze. Vláda totiž každý rok platí studia v zahraničí i více než 40 tisícům Saúdek. Vzhledem k tomu, že mnohé z nich si svá studia prodlužují na neurčito, nebo se rozhodnou zůstat v liberálnějších městech arabského světa, tak saúdská vláda přichází až o pět miliard dolarů každý rok.

Situace je stále kritická, ale pomalu se zlepšuje. Takhle to například vypadá v saúdském obchodním centru při výprodejích:

jana999 ( 14. května 2017 13:54 )

to by si měl přečíst debil dienstbier, stropnický a šabatová, aby věděli co podporují - útisk žen

Zobrazit celou diskusi