Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Kdo nahradí odvolaného šéfa FBI? Ve hře je i žena

Autor: bk, ČTK - 
13. května 2017
09:40

V USA v sobotu začnou první pohovory s možnými nástupci odvolaného šéfa amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Jamese Comeyho. Podle stanice BBC se ministr spravedlnosti Jeff Sessions a jeho náměstek Rod Rosenstein sejdou se čtyřmi osobami. Bude mezi nimi úřadující šéf FBI Andrew McCabe.

Americké sdělovací prostředku uvádějí, že se pro funkci uvažuje o 11 lidech. Mluvčí Bílého domu Sean Spicer řekl, že prezident Donald Trump místo obsadí, „jakmile najde kandidáta s vlastnostmi, jež považuje za nezbytné“.

Televize Fox News oznámila, že se administrativa snaží náhradníka Comeyho najít co nejrychleji.

Agentura Blommberg tento týden uvedla, že by Trump mohl vedením FBI pověřit někdejšího republikánského kongresmana Mikea Rogerse, který v minulosti vedl sněmovní výbor pro tajné služby a sám v FBI působil. Podle komentátorů by to ale byla příliš politická volba.

Mezi těmi, kdo byli vybráni pro dnešní pohovor, jsou kromě McCabea republikánský senátor John Cornyn, newyorský odvolací soudce Michael Garcia a právnička Alice Fisherová.

Ani prezident USA není neomylný. Podívejte se, jak si Donald Trump spletl Sýrii a Irák v živém vysílání.

Video  Donald Trump si spletl Sýrii a Irák v živém vysílání.  - Facebook.com/Politico
Video se připravuje ...

Trump Comeyho nečekaně odvolal v úterý. Comey několik dní předtím žádal ministerstvo spravedlnosti o navýšení prostředků na vyšetřování údajného zasahování Ruska do kampaně před loňskými prezidentskými volbami, z nichž jako vítěz vzešel Trump. Spekuluje se o tom, že Trump chtěl vyhozením Comeyho narušit vyšetřování, které by ho mohlo ohrozit.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi