Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Chtěli zabít Kima? KLDR chce šéfa jihokorejské rozvědky, měl chystat atentát

Autor: ČTK, base - 
12. května 2017
11:27

Severní Korea v pátek zveřejnila požadavek, aby jí byl vydán šéf jihokorejské rozvědky. Podle KLDR zorganizoval spiknutí, jehož cílem bylo zabít vůdce KLDR Kim Čong-una s pomocí biochemických látek. Pchjongjang tvrdí, že atentátu na poslední chvíli zabránil.

Severní Korea minulý týden obvinila americkou Ústřední zpravodajskou službu (CIA), že osnovala vraždu Kima. Spolupracovala prý přitom s jihokorejskou rozvědkou.

Ve čtvrtek KLDR vyzvala, aby jí byli vydáni ke stíhání „podezřelí z terorismu“, kteří prý chtěli Kima zabít.

Dnes severokorejská generální prokuratura v prohlášení uvedla, že mezi organizátory spiknutí jsou šéf jihokorejských tajných služeb I Pjong-ho, dva jihokorejští agenti a jeden Číňan.

„Žádáme příslušné úřady, aby okamžitě zatkly a vydaly KLDR organizátory tohoto ohavného zločinu, jejich komplice a stoupence,“ napsala severokorejská prokuratura.

I Pjong-ho stál v čele jihokorejské rozvědky za předchozí konzervativní vlády. Nový prezident Mun Če-in tento týden jmenoval jeho následníka, ale I Pjong-ho zůstane v úřadu, dokud parlament nominace neschválí, napsala agentura Reuters.

K útoku měly být podle dřívějšího tvrzení Pchjongjangu použity radioaktivní a další jedovaté látky, které měly být dodány s pomocí CIA. Jihokorejská rozvědka měla poskytnout potřebnou podporu a finance, sdělily severokorejské úřady.

CIA a Bílý dům odmítly tvrzení z minulého týdne o údajně chystaném atentátu komentovat. Jihokorejské tajné služby uvedly, že obvinění jsou „neopodstatněná“.

Podívejte se na video, kde KLDR ukazuje simulaci útoku na USA:
Video  KLDR ukázala simulaci útoku na USA: Vlajka Ameriky v plamenech.  - Youtube.com
Video se připravuje ...

djaba ( 12. května 2017 19:08 )

 A že Jižní Korea je po "brutálním" vlivu USA na tom velice dobře a patří mezi kulturní státy . A Severní Korejce si vzal pod křídla komunistický tábor a mají to tam gróse in .

sores ( 12. května 2017 13:21 )

Kéž by se to zdařilo, zbožné přání miliónů lidí!!!! Šílenec umí jenom zabíjet, staré nevyspělé,nedorostlé děcko.

Zobrazit celou diskusi