Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Německo zavře hostel KLDR v centru Berlína. Kimovi vydělává statisíce měsíčně

Autor: ČTK, nka - 
11. května 2017
19:25

Německá vláda chce přimět Severní Koreu k uzavření mládežnického hostelu a kongresového centra, jimž pronajímá část své berlínské ambasády. Informaci německého deníku Süddeutsche Zeitung a stanic NDR a WRD potvrdilo německé ministerstvo zahraničí.

Severokorejská ambasáda, která se nachází v sousedství českého velvyslanectví, má provoz City Hostelu a kongresového centra For X uzavřít v souladu se zpřísněnými sankcemi OSN.

Podle německých médií ambasáda komunistického totalitního státu dostává od provozovatele obou zařízení desetitisíce eur (statisíce korun, pozn. red.) měsíčně.  

Ve světě narůstá napětí kvůli severokorejskému jadernému programu. Podívejte se na propagandistické video KLDR:

Panelové budovy se nacházejí v atraktivní lokalitě, odkud to není daleko například k Braniborské bráně, na bývalý vnitroberlínský hraniční přechod Checkpoint Charlie nebo na Postupimské náměstí.

City Hostel na svých stránkách nabízí „levné ubytování v centru města“, kde postel stojí od 17 eur (450 Kč) na noc. Jen za jeho provozování dostává Pchjongjang podle amerického deníku New York Times od nejmenovaného německého podnikatele každý měsíc na 38 tisíc eur (přes milion korun).

V poslední době panují zvýšené obavy ze severokorejského jaderného programu. Náměstek německého ministra zahraničí Markus Ederer prohlásil, že „Německo musí zvýšit tlak na Severní Koreu, aby ji přivedl zpátky k jednacímu stolu“.

Zobrazit celou diskusi