Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

„Zobete“ prášky na bolest? Vědci: Už po týdnu silně zvyšují riziko infarktu

Autor: nka - 
21. května 2017
05:01

I pouhý týden užívání ibuprofenu a některých dalších léků proti bolesti zvyšuje riziko vzniku infarktu, při vysokých dávkách léku dokonce téměř na dvojnásobek. Vyplývá to z výzkumu kanadských vědců, na který upozornil web deníku Daily Mail.

Výzkumníci porovnali údaje o 450 tisících pacientech, z nichž přes 60 tisíc během sledované doby prodělalo infarkt. Zjistili, že braní léků ze skupiny takzvaných nesteroidních antirevmatik už po jednom týdnu zvyšovalo riziko infarktu o 20 až 50 procent.

Které potraviny jíst, abyste se infarktu vyhnuli? Podívejte se na video:

Video  Které potraviny prospívají vašem srdci?  - iStock.cz/mojezdravi.cz/yokohana
Video se připravuje ...

Výzkum se týkal pětice analgetik -  ibuprofenu, celecoxibu, diclofenacu, naproxenu a rofecoxibu. Obzvláště rizikové přitom bylo zejména delší užívání vyšších dávek u nás běžně užívaného ibuprofenu. Pacienti, kteří po týden několikrát denně užívali doporučenou dávku ibuprofenu, onemocněli srdeční příhodou s o 48 procent vyšší pravděpodobností, než kdyby lék nebrali. U měsíčního užívání tohoto analgetika pak riziko vzrostlo o celých 75 procent.

Na vině je podle výzkumníků zúžení cév, zvýšené zadržování tekutin a vyšší krevní tlak, které analgetika způsobují. Další důvodem může být také vyvolání vyšší srážlivosti krve.

„Tato studie nás velice znepokojivým způsobem upozornila na to, jak rychle stoupne riziko infarktu po začátku braní nesteroidních antirevmatik. Ať už vám lékař analgetikum typu ibuprofenu předepsal, anebo jste si ho koupili sami, musíte si uvědomit jeho rizika a zvážit alternativní léčiva, pokud je to možné,“ upozornil britský kardiolog Mike Knapton.

Badatelé zdůraznili, že jelikož většina lidí má na začátku braní léku jen zanedbatelné riziko vzniku infarktu, není ani při užívání analgetik srdeční příhodou výrazněji ohrožena. U rizikových skupin pacientů by ale lékaři měli pro léčbu bolesti zvážit i jiné prostředky.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

agfor ( 21. května 2017 11:48 )

Na něco se chcípnout musí. Buď vás klepne pepka při sledování zpráv o tom jak zase vládnoucí debilové něco podělali, nebo po práškách.

doktormediciny ( 21. května 2017 11:34 )

Samozrejm e,ze redaktoriBLESKU nejsou lekari, jde o prevzate informace,, Vtipne invektivy nekdo vyxradil

naidka ( 21. května 2017 09:37 )

Co s tím má cenzor prostě odněkud Bleskáči zkopírovali článek. Já jsem četla názor, že Ibalgin, užívaný v malém množství, je zdravý.

doktormediciny ( 21. května 2017 09:27 )

Clanek je vcelku fundovany... Kdo zde dela censora...Dostanu odpoved

suov ( 21. května 2017 09:25 )

To se to zdravým kecá, ale pokud člověk tyto prášky nevezme, tak umře, co vy na to odborníci?

Zobrazit celou diskusi