Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Macron má v týmu novou hvězdu. Senegalku s dredy, bez které neudělá ani krok

Autor: nka - 
10. května 2017
18:00

Kromě manželky Brigitte existuje ještě jedna žena, na niž se zvolený francouzský prezident Emmanuel Macron ve všem spoléhá. Je jí 37letá Senegalka Sibeth Ndiayeová, Macronova poradkyně pro styk s veřejností. Usměvavá žena s brýlemi na očích a dredy na hlavě má pod kontrolou veškerou Macronovu komunikaci s médii a budoucí prezident bez ní neudělá ani krok.

Matka tří dětí Ndiayeová se narodila v Dakaru a do Francie se přestěhovala až po maturitě, když začala v Paříži studovat ekonomii. Poté pracovala jako tisková mluvčí několika regionálních politiků, až zakotvila v tiskovém odboru ministerstva hospodářství, které tehdy vedl socialista Arnaud Montebourg. Když Montebourga po vládní demisi ve funkci nahradil Emmanuel Macron, Ndiayeová v úřadu zůstala.

Fotogalerie Macronova žena vzdoruje stárnutí: Botox, plastiky, výplně 63 fotografií

Podívejte se, jak Macron slavil vítězství ve volbách:

S Macronem si padli do oka, takže když v srpnu 2016 křeslo ministra pustil, aby se mohl věnovat prezidentské kampani, Ndiayeová šla s ním. „Touha překonat rozpory, smělý pokus o něco nového a pocit, že už to takhle nemůže jít dál,“ vysvětlila odchod z ministerstva do Macronova hnutí En Marche.

O té doby mu věrně stojí po boku. Macronovi zprostředkuje veškerý jeho styk s médii a veřejností, radí mu s vystupováním, a dokonce občas i zaskočí za maskérku. „Je Emmanulovi Macronovi velmi blízká a doprovází ho na všech cestách.  Navíc je vždycky usměvavá, ačkoliv během kampaně občas procházíme těžkými chvílemi,“ řekla novinářka Laurence Haimová, která se před pár měsíci stala Macronovou mluvčí.

Žena, jejíž jméno v rodném jazyce znamená „ta, která vyhrála mnoho bitev“, stála dlouho v ústraní a věděli o ní jen novináři píšící o prezidentských volbách. Tento týden ale francouzská televize odvysílala sběrný dokument o průběhu kampaně a Francouzi žasli nad schopnou a všudypřítomnou poradkyní, která vyřeší každý problém.

„To vám musí říct on“

Ndiayeová si proto od řady z nich vysloužila obdivné srovnání s Olivií Popeovou, postavou z amerického seriálu Skandál, která jako poradkyně Bílého domu pro styk s veřejností uhasí všechny krize.

Není proto divu, že si média kladou otázku, jak vysoko až Ndiayeová zamíří v Elysejském paláci. „To vám musí říct on (Macron – pozn. red.), ne já,“ směje se Ndiayeová, která má francouzské občanství teprve od června loňského roku.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

dalnobojcik ( 10. května 2017 20:03 )

v zapadni Evrope ted leti michani ras.Tu vopichava jak neni stara k mani a on ma chut na cokoladu.

agfor ( 10. května 2017 19:53 )

To se teda mají Frantíci na co těšit. Macron tak naznačuje, že přivandrovalci z bývalých francouzských kolonií budou mít zelenou.

Zobrazit celou diskusi