Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

„Macrone, rezignuj.“ Ve Francii se demonstrovalo, došlo na lahve a slzný plyn

Autor: pet - 
8. května 2017
14:51

Francouzská policie v noci na severovýchodě Paříže zadržela přes 140 lidí, kteří útočili na strážce pořádku zápalnými lahvemi a ničili veřejný majetek. Demonstranti ve čtvrti Ménilmontant protestovali jak proti zvolení Emmanuela Macrona prezidentem, tak i proti krajní pravici, jejíž kandidátka Marine Le Penová sice volby prohrála, ale zaznamenala rekordní zisky.

Pařížská policie zadržela 141 levicových demonstrantů během „antikapitalistické“ demonstrace, která se konala v neděli večer krátce po zvolení Emmanuela Macrona novým prezidentem Francie. Většina demonstrantů byla propuštěna, ale devět je stále v policejní vazbě, informovala agentura AFP.

Dav se shromáždil u velitelství En Marche, kde řval „Macron Démission“ (rezignace Macrona). Podle francouzských médií bylo nejméně 15 demonstrantů zatčeno a několik lidí bylo zraněno.

Po výsledcích prvního kola voleb, které se uskutečnily 23. dubna, lidé na sociálních médiích volali po bojkotu druhého kola pod heslem #nimacronnilepen (ani Macron, ani Le Pen) a # SansMoiLe7Mai (7. května beze mě).

Mezitím proběhly protesty i v několika jiných městech po celé Francii. Dokonce ve Štrasburku fašisté a kapitalisté házeli na policii kameny, prohlásil list FranceInfo. Dalších nejméně 80 protestujících se pak shromáždilo v jižním městě Montpellier.

 

soltero1 ( 8. května 2017 21:35 )

Kdo chce kam... spis kdo chtel kam. No asi se Frantici nedivali na film Co jsme komu udelali? Nebot presne takto to s jejich zemi vypada... ale dlouho asi vypadat nebude, protoze za chvilku tam prumernym francouzem s typickym fr. jmenem bude Hassan al Fajed...

Samo ( 8. května 2017 17:55 )

Francouzští bolševici a neobolševici se nemohou srovnat s tím, že jejich kandidáti skončili v poli poražených už v 1.kole a proto vyrazili do ulic spolu s anarchisty a dělají bordel. Je třeba je zmydlit pendrekem po hlavě, aby se jim rozsvítilo.

romanetta ( 8. května 2017 16:27 )

150 lidí. Z toho se Macron asi picne.

provokaterka ( 8. května 2017 16:14 )

Co jste si zvolili,to máte a bude hůř.

Zobrazit celou diskusi