Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Hannover chystá obří evakuaci 50 tisíc lidí. Kvůli válečným bombám

Autor: ČTK - 
6. května 2017
09:28

Severoněmecké město Hannover připravuje obří evakuaci kvůli možnému nálezu bomb z druhé světové války. Své domovy bude muset v neděli opustit až 50 000 obyvatel této půlmilionové metropole spolkové země Dolní Sasko. Půjde o jednu z největších poválečných evakuací v Německu, napsala dnes agentura DPA.

Již v pátek se dočasně přestěhovali lidé z domovů důchodců a ústavů sociální péče. Hlavní část evakuace má začít v neděli kolem 09:00 SELČ. Během odpoledne se plánuje samotné zneškodnění pravděpodobných trhavin, likvidační práce by však mohly trvat až do večera.

Na staveništi ve čtvrti Vahrenwald se původně našlo 13 podezřelých míst, kde by mohla být nebezpečná munice. Následný průzkum potvrdil toto podezření v pěti případech.

Hannover počátkem března oznámil, že se chce zaměřit na systematický průzkum města kvůli nevybuchlým bombám. Za druhé světové války provedli spojenci na město zhruba 130 náletů, během kterých ulice zasypalo přes 23 000 tun bomb. Uvádí se, že každá desátá puma nevybuchla.

Evakuace kvůli likvidaci válečných bomb nejsou pro Hannover ani další německá města nijak výjimečné. Počátkem března pyrotechnici zneškodnili v hannoverské čtvrti Seelhorst britskou leteckou pumu, opustit svůj domov kvůli tomu tehdy muselo na 7 800 obyvatel.

Loni v prosinci bavorské město Augsburg nařídilo kvůli nevybuchlé letecké bombě evakuaci 54 000 lidí, což bylo vůbec největší takové preventivní vyklizení města v historii Německa.

Hasiči museli evakuovat celý dům pro seniory v pražských Malešicích:

Video  Hasiči museli evakuovat celý dům pro seniory v pražských Malešicích.  - Blesk - David Malík, Richard Veselý
Video se připravuje ...

Nevybuchlá munice se najde i v Česku. Častěji ale evakuace probíhají kvůli anonymům:

sores ( 6. května 2017 11:02 )

Takto by měla proběhnout evakuace i těch černých, vraždících, strašidel v hábitech až na zem a ne 50 tis.ale 1000x tolik

mourovata.kocka ( 6. května 2017 10:12 )

Zajímavá oslava konce války. Ale vlastně jo, oni to Němci neslaví...

Zobrazit celou diskusi