Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Trump míří do rodného New Yorku: Čekají ho protesty před hlavním sídlem

Autor: ČTK - 
4. května 2017
06:46

Americký prezident Donald Trump dnes poprvé od nástupu do funkce navštíví rodný New York, kde je kvůli tomu ohlášeno několik demonstrací. Trump naposledy v domovském městě, kde nadále zůstávají jeho manželka Melania a nejmladší syn Barron, pobýval 19. ledna, tedy den před prezidentskou inaugurací.

Trump do New Yorku přijíždí u příležitosti 75. výročí bitvy v Korálovém moři. Americké síly spolu s australským loďstvem tehdy během čtyřdenního souboje letadlových lodí zabránily Japoncům ve vylodění v Port Moresby na Nové Guineji, a tím i přímému ohrožení Austrálie.

Významnou událost druhé světové války Trump připomene projevem na palubě letadlové lodi USS Intrepid, která nyní slouží jako muzeum. Toto plavidlo do boje v Korálovém moři nezasáhlo, do služby bylo zařazeno až o rok později. Prezident výročí využije i k prvnímu vzájemnému setkání s australským premiérem Malcolmem Turnbullem.

Trumpovu návštěvu bude doprovázet několik protestů, mimo jiné u letadlové lodi nebo u Trumpova sídla Trump Tower. Organizátor jedné z demonstrací Steven Choi z newyorské Koalice pro migraci prohlásil, že do ulic jsou připraveny vyjít tisíce lidí.

Jak vypadalo první setkání Trumpa s německou kancléřkou Merkelovou? Podívejte se:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi