Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Krvavý útok na domorodce v Amazonii: Farmáři jim sekali ruce mačetami!

Autor: ČTK, lm - 
3. května 2017
07:22

Domorodý kmen v brazilské Amazonii se stal terčem násilného útoku, při němž desítka jeho členů utrpěla vážná zranění. Ochránci lidských práv tvrdí, že násilnosti mají na svědomí místní farmáři, kteří se přou s indiány o půdu. Počet podobných útoků v Brazílii v poslední době stoupá a jejich pachatelé jsou zřídkakdy odhaleni, uvedla v úterý stanice BBC.

Podle svědků se kolem příslušníků kmene Gamela, žijících ve státě Maranhao na severovýchodě země, shromáždila skupina ozbrojených zemědělců a majitelů okolní půdy, která domorodcům začala vyhrožovat a nakonec na ně zaútočila. Několik lidí bylo postřeleno či pobodáno a nejméně dvěma usekli ruce mačetami. Desítka indiánů skončila s vážnými zraněními v nemocnici ve městě Sao Luis.

Chudý zemědělský stát Maranhao neblaze proslul ilegálním odlesňováním a zabíráním půdy, na níž si činí nároky původní obyvatelé Brazílie. Lidskoprávní organizace opakovaně vyzývají vládu, aby se zasadila o přísnější trestání útoků na domorodce a jejich větší ochranu.

Pachatelé podobných trestných činů často uniknou spravedlnosti, zčásti i kvůli zkorumpovanosti místních úřadů.

Video: Odlehlý kmen na ostrově Severní Sentinel, který odmítá kontakt s civilizací

moiaza ( 3. května 2017 08:55 )

Něco jako u nás.Boj o moc a v hlavní roli peníze. Pro ně je člověk schopen udělat všechno. Klidně i sekat ruce, nebo zavařit do sudu a spustit do Orlíku.

Zobrazit celou diskusi