Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zemřel stařec, jemuž mělo být 146 let! Indonésan přežil čtyři manželky i své děti

Autor: so, lm, ČTK - 
2. května 2017
18:22

Zemřel údajně nejstarší muž planety! Indonésan Mbah Gotho, který tvrdil, že mu je 146 let (!), přežil čtyři manželky, 10 sourozenců a všechny tři své děti. Na smrt se prý připravoval už od svých 122 let.

Mbah Gotho, jehož oficiální jméno bylo Sodimejo, se podle údajů na jeho občanském průkazu narodil 31. prosince 1870. Indonéské úřady ale nedoložily údaje o jeho narození, takže Gotho není zanesen v Guinnessově knize rekordů. Pokud by to ale byla pravda, narodil se ve stejný rok jako bolševický lídr Vladimír Iljič Lenin či rok po otevření Suezského průplavu. Rekord doposud patří Francouzce Jeanne Calmentové, která zemřela v roce 1997, když jí bylo 122 let a 164 dní.

Indonésan byl silným kuřákem a poslední týdny trávil v nemocnici. Pak ale lékaře uprosil, aby mohl zemřít doma ve Sragenu, v centrální Jávě. Poslední měsíce trávil čas posloucháním rádia, na televizi se už dívat nemohl kvůli špatnému zraku. „Přeju si umřít. Všichni moji vnuci jsou už nezávislí,“ řekl loni médiím stařec, který přežil deset sourozenců i všechny své děti. Jeho nejbližšími příbuznými byli pravnuci, prapravnuci a děti prapravnuků.

Jeden z potomků novinářům sdělil, že se praděd připravoval na smrt už od svých 122 let. Dokonce si koupil místo na hrob v blízkosti svých zesnulých dětí. „Náhrobní kámen tam stojí už od roku 1992,“ řekl jeden z pravnuků. 

A jaké bylo jeho tajemství? „Klíčem k dlouhověkosti je láska a trpělivost,“ uvedl před svou smrtí.

Video  Zemřel stařec, jemuž mělo být 146 let! Indonésan přežil čtyři manželky i své děti.  - Reuters, Lucie Marková
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi