Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Češka Daniela (38) pracovala pro FBI: Vzala si teroristu ISIS, kterého měla monitorovat

Autor: aba - 
2. května 2017
12:20

Daniela Greenová původem z Československa pracovala u FBI, když jí byl přidělen „subjekt A“ neboli bývalý německý rapper a současný islámský terorista. Měla monitorovat jeho komunikaci, ale po několika měsících za ním odletěla do Sýrie, aby si ho vzala.

Dnes o tom s odvoláním na nově získané soudní dokumenty informovala zpravodajská stanice CNN. Daniela, původem z Československa, vyrůstala v Německu a do USA se dostala poté, co se provdala za amerického vojáka. Tam také vystudovala a v roce 2011 se připojila k FBI jako lingvistka.

V roce 2014 začala pracovat na případu Denise Cusperta původem z Německa, který působil ve vlasti jako rapper, ale později konvertoval k islámu a přidal se k Islámskému státu. FBI se na něj zaměřila v roce 2013, kdy začal silně působit online a na internetu verboval nové bojovníky. Daniela díky své plynulé němčině komunikovala s Cuspertem na jeho účtech na sociálních sítích, které měly FBI k dispozici. Měla ale ještě jeden účet soukromý, díky kterému se domluvili na jejím příjezdu do Sýrie.

Na konci června nahlásila FBI odlet ze země s tím, že poletí do Německa za svou rodinou. Tak se ale nestalo a místo toho přes Turecko překročila hranice do Sýrie. Tam si vzala Cusperta i přes to, že byla v té době ještě provdaná za prvního manžela. Už brzo po svatbě začala litovat a posílat e-maily zpátky do USA.

Do Sýrie se měla dostat 23. června, ale už 9. července psala neidentifikované osobě v USA e-maily s tím, že svého rozhodnutí lituje. „Jsem pryč a nemůžu se vrátit. Je to tu hodně drsné a nevím, jak dlouho to vydržím, ale na tom už nezáleží, na to je teď už pozdě,“ píše ve zprávě.  

22. července odeslala další e-mail. „Když se vrátím, asi půjdu do vězení na opravdu dlouhou dobu, ale to je život.“ Daniele se nějakým způsobem podařilo se opravdu vrátit do USA, kde jí 8. srpna po příletu zatkli. V prosinci stanula před soudem, který ji odsoudil na dva roky vězení. V podobných případech hrozí mnohem těžší trest, ale soud přihlédnul k tomu, že Daniela od první chvíle plně spolupracovala.

Dnes už je z vězení venku, ale se štábem CNN komunikovat odmítla. „Když vám něco řeknu, ohrozím sebe a svou rodinu,“ řekla. U FBI už není a pracuje v hotelu. Její manžel Denis Cuspert pracuje dále v řadách Islámského státu na verbování dalších dobrovolníků. 

Kauza vrhá na FBI nepříznivé světlo, protože jedním z úkolů tohoto úřadu je pátrat po možných přívržencích IS ve Spojených státech, poznamenala CNN.

K ISIS se chtěl připojit i Čech Jan S., za svůj pokus skončil u soudu.

aIIahakbar ( 2. května 2017 18:01 )

To je čupka špinavá!

kiwi65 ( 2. května 2017 17:13 )

 Jo super,že naše mladý holky jsou ujetý na kdejaký čmoudy je jasná věc.Jinak vskaz pisálkům z Plesku,a tu o Karkulce jsem taky dlouho neslyšel...

agfor ( 2. května 2017 16:51 )

A co má být ? Je sposta Češek, co si vzaly policajty nebo jiné vlastizrádce.

blah.. ( 2. května 2017 13:33 )

absolutna p**a.

kukuku ( 2. května 2017 12:50 )

V tomto případu prokázaný stupeň blbosti, jehož může dáma "ve funkci" dosáhnout nepoužíváním mozku, by měl být zohledněn v EU při prosazování směrnice ukládající, kolik chytřejších chlapů má být posláno "do pryč", aby ve funkcích bylo splněno Bruselem určené % žen.

Zobrazit celou diskusi