Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Policie zatkla v Petrohradu 18 aktivistů: Demonstrovali na podporu čečenských homosexuálů

Autor: ČTK, ula - 
2. května 2017
07:13

V Petrohradu dnes bylo na prvomájové akci zatčeno několik aktivistů demonstrujících za práva homosexuálů, kteří rozvinuli duhovou vlajku a skandovali „(čečenský vůdce Ramzan) Kadyrov do Haagu“. Informoval o tom ruský opoziční list Novaja gazeta. Demonstranti tak reagovali na článek o pronásledování homosexuálů v autonomním Čečensku, který deník zveřejnil v dubnu.

Podle listu čečenská policie zadržela přes stovku mužů „podezřelých z homosexuality“. V tajném vězení ve městě Argun, popsaném jako koncentrační tábor, byli údajně zabiti nejméně tři z nich. Kadyrovův mluvčí odmítl tato tvrzení jako lživá.
Čečenští duchovní poté vyhrožovali novinářům deníku. Rada Evropy zařadila deník na seznam médií v ohrožení.


Celkem bylo v Petrohradu podle ruské redakce BBC zatčeno 18 demonstrantů, kteří se natřeli červenou barvou, imitující krev. Několik aktivistů s duhovou vlajkou bylo zatčeno i v Moskvě, údajně z řad vegetariánů či levičáckých uskupení. Ve Vladivostoku aktivisty hájící práva sexuálních menšin do průvodu nepustili, nikdo však zatčen nebyl.

Podívejte se na Queer Ball – ples pro gaye, lesby, transsexuály a nejen pro ně v Brně:

Video  V Brně se konal již pátý ročník Queer Ballu – plesu pro gaye, lesby, transsexuály a nejen je.  - Jolana Halalová
Video se připravuje ...


Prvomájové demonstrace a oslavy


V centru Moskvy se dnes podle ruského ministerstva vnitra účastnilo prvomájového pochodu organizovaného odborovou federací na 130 000 lidí, v Petrohradu asi 100 000.


Prvomájových akcí se v 1300 městech a obcích v celém Rusku podle ministerstva zúčastnilo více než 2,5 milionu lidí, z toho v Moskvě 1,5 milionu. Nad zajištěním bezpečnosti bdělo okolo 56 000 strážců pořádku. „K vážnějším narušením veřejného pořádku nedošlo,“ citovala agentura Interfax z komuniké.
V Novosibirsku následoval po „oficiálním“ průvodu ještě průvod recesistický, který letos úřady povolily. Účastníci nesli transparenty s hesly a slovními hříčkami typu „Přestaňte urážet city kradoucích“, „Velký bratr tě sleduje a nudí se“, „Všechnu moc sovičkám“, „Evoluce mě na toto nepřipravila“ či „V našem cirkusu jsou mizerní oba klauni“.

Podívejte se na oslavy i demonstrace na 1. máje v Rusku:

salto ( 2. května 2017 08:55 )

To jenom u nás, pokud nejsi bukvice, tak nejsi IN

europa ( 2. května 2017 08:02 )

Aktivista = d.e.b.i.l

zemekf ( 2. května 2017 07:51 )

njn v Rusku žádné pochody úchyláků nebudou, jaká to kulturní ztráta, co

Zobrazit celou diskusi