Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vědci odhalili vliv krevních skupin. Koho ohrožuje infarkt nejvíc?

Autor: nka - 
7. května 2017
06:20

Lidé s krevními skupinami A, B a AB jsou vystaveni vyššímu riziku infarktu, než ti se skupinou 0. Vyplývá to z nové studie, kterou zveřejnil britský server Telegraph.

Analýza provedená v Británii na 1,3 milionech osob prokázala, že lidi se skupinou 0 zřejmě jejich krev do jisté míry chrání před kardiovaskulárními chorobami. Důvodem je podle výzkumníků zřejmě to, že má menší sklon k srážlivosti než ostatní skupiny.

Video: Jaký je princip vzniku infarktu myokardu?

Video  Jak vypadá infarkt myokardu?  - Youtube/BioDigita, Inc
Video se připravuje ...

V české populaci na skupinu 0 připadá asi 40 procent lidí, přibližně stejné zastoupení má skupina A. O zbývajících 20 procent se dělí skupiny B a AB, přičemž zástupci se skupinou B slabě převažují.

Podle výsledků studie utrpělo srdeční infarkt 14 osob se skupinou 0 z tisíce, pro ostatní skupiny to bylo o jednoho člověka víc. To je sice malý rozdíl, na úrovni celých populací už ale jde o významné číslo.

Vedoucí studie Tessa Koleová z univerzity v nizozemském Groningenu proto upozornila, že krevní skupiny by lékaři v budoucnu měli brát v úvahu při posuzování kardiovaskulárních rizik.

Další lékaři ale varují před tím, aby lidé se skupinou 0 usínali na vavřínech. „Riziko vzniku kardiovaskulárních chorob určuje především věk, genetika a další faktory jako dieta, hmotnost, fyzická aktivita, kouření, krevní tlak, cholesterol a cukrovka,“ upozornil britský kardiolog Mike Knapton s tím, že lidé se skupinou 0 by měli na prevenci infarktu dbát stejně jako ostatní.

wanaxa ( 7. května 2017 13:47 )

Hezkýýýýý Jak dlouho jsi bádal?

ivoadler ( 7. května 2017 11:23 )

Mám nulku, juchúú.

sronin ( 7. května 2017 08:19 )

úžasná studie !!! to já jsem přišel na to, že vyšší lidé mají větší šanci praštit se do hlavy a žádný grant jsem nedostal !!! nespravedlnost !!!

Zobrazit celou diskusi