Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Bezcitný chirurg lhal pacientkám o rakovině. Bral jim prsy, aby sám bohatnul

Autor: nka - 
29. dubna 2017
18:55

Stovky zbytečných operací provedl během více než deseti let britský chirurg, který si tím podle policie chtěl zajistit život na vysoké noze. Pacientkám lhal, že mají rakovinu, a řadě z nich bezdůvodně odebral prs.

Ian Paterson (59) prováděl rozsáhlé operace bez lékařsky podložených důvodů. Chirurg patrně jednal ze zištných důvodů, vlastnil totiž v Británii i za hranicemi řadu nemovitostí.

Bezcitný lékař se zaměřoval na ženy s podezřením na nádor prsu. Těm pak namlouval, že operace je v jejich stavu nezbytná, i když pacientky zhoubnou nemocí často vůbec netrpěly. Prováděl tak zcela zbytečné operace a několika ženám dokonce bezdůvodně odebral celý prs.

Soud Patersona uznal vinným z úmyslného zraňování a příští měsíc má vynést rozsudek.

Mohou rakovinu prsu způsobit podprsenky? Podívejte se na rozhovor s lékařkou:

„Myslím, že je to psychopat. Proč by jinak prováděl operace lidem, kteří je nepotřebují?,“ řekla Frances Perksová, která u Patersona absolvovala devět zákroků v ceně desítek tisíc liber (stovky tisíc korun) včetně plné mastektomie a následné rekonstrukce prsu.

Půl miliardy na odškodném

„Měl by trpět a jít na dlouho do vězení. Určitě tam hrály roli peníze. Byla jsem pojištěná a představovala jsem po něj tiskárnu na peníze. Myslím ale, že si taky rád hrál na Boha, protože mi zdůrazňoval, jak mě vyléčil,“ popsala další pacientka Debbie Douglasová serveru Telegraph.

Britské ministerstvo zdravotnictví nyní čelí výtkám, že chirurgovi v jeho praktikách nezabránilo. První stížnosti na něj už přišly v roce 2003, odstaven od výkonu povolání byl ale až o devět let později. Na odškodném pro oběti lékaře už proto stát vyplatil na 18 milionů liber (560 milionů korun).

Zobrazit celou diskusi