Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Máme tě dost.“ Proti Putinovi protestovaly stovky lidí, přes 40 jich bylo zatčeno

Autor: nka, ČTK - 
29. dubna 2017
21:32

Desítky demonstrantů byly dnes zadrženy v ruských městech při protestech, jejichž účastníci požadovali, aby se prezident Vladimir Putin příští rok neucházel již počtvrté o post hlavy státu. Nejméně 30 lidí bylo zatčeno v Petrohradu a více než 16 osob ve městě Kemerovo na Sibiři. Aktivistům v dalších ruských městech úřady bránily zapojit se do protestních akcí.

Demonstrace pod heslem "Už ho máme dost" organizovalo zakázané hnutí Otevřené Rusko exilového politika a někdejšího ropného magnáta Michaila Chodorkovského. Prezident Putin ještě oficiálně svou kandidaturu ve volbách v březnu 2018 nepotvrdil, obecně se ale očekává, že se bude znovu o funkci ucházet.

Máme tě dost, skandovali lidé v Kemerovu. Podívejte se na video.

V Moskvě se na demonstraci sešlo několik stovek lidí, kteří se snažili dostat před vládní budovu s dopisem, v němž vyzývali Putina, aby již nekandidoval. Policisté ale účastníkům protestu nedovolili se k budově přiblížit.

Příznivci hnutí se sešli také v Petrohradu, asi tři desítky jich tam policie zadržela. „Jakmile jsme vyšli z metra, obklopili nás příslušníci jednotky rychlého nasazení a začali zatýkat. Nemazlili se s námi, několik lidí dokonce nesli,“ napsal na Twitteru účastník akce Andrej Pivovarov.

Chodorkovskij si odpykal deset let v ruském vězení za finanční podvody a rozsáhlé krádeže ropy. V roce 2013 byl na základě Putinovy milosti propuštěn a odjel do západní Evropy, kde teď žije. Své věznění považuje za politickou mstu režimu. Kreml dodnes veřejně prohlašuje, že Chodorkovskij není žádný politik, ale „obyčejný zloděj“.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marais ( 30. dubna 2017 10:47 )

A kolik jim za to zaplatili? Posledně NAVALNÝ odškodnil ty, které policie zadržela.

matno ( 30. dubna 2017 01:52 )

Tak, tak, A taky , že nás tady po 68 roce na každém kroku tyranizovaly skupinky opilých ruských vojáků, všude byl hlad, prázdné krámy a plné věznice politických vězňů. Taky dobrý, co?

matno ( 30. dubna 2017 01:44 )

Svoboda slova, hochu, není o tom, že si kdokoli může na veřejnosti sprostě nadávat třeba i presidentovi. To je obyčejná sprosťárna a hulvátství, které používají zejména ti "hrdinové", kteří si někde potřebují beztrestně vybít svoji frustraci. Slušný člověk svúj případný nesouhlas vyjádří u voleb. A stejně jako u nás, tak i v Rusku, nikdo nemusí ve volebních místnostech hlásit, koho volí. Ale tam se nedá (zvláště pro zahraniční novináře), tak zviditelnit, co?

matno ( 30. dubna 2017 01:25 )

escobar2011 ( 29. dubna 2017 22:04 )

Blesku ... nech toho ... lidé většinou již nejsou tupé ovečky

Zobrazit celou diskusi