Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Předzvěst české vlády? Chorvatská koalice padla kvůli tamnímu „Babišovi“

Autor: ČTK - 
28. dubna 2017
15:41

Vládní koalice Chorvatského demokratického společenství (HDZ) a reformního hnutí Most se v pátek definitivně rozpadla. Důvodem je spor o setrvání či odvolání ministra financí za HDZ. Odchod Zdravka Mariče žádá opozice, která není spokojená s tím, jak řeší finanční krizi největší chorvatské soukromé firmy Agrokor. Předčasné volby může HDZ odvrátit, jen najde-li partnery do koalice či podporu pro menšinový kabinet.

Už několik dnů se spekulovalo o tom, že konflikt kolem Mariče povede k rozpadu koalice. Ve čtvrtek vše vyvrcholilo, když při zasedání vlády odmítli tohoto ministra podpořit tři ministři Mostu – vnitra, spravedlnosti a energetiky a životního prostředí. Premiéra Andreje Plenkoviče tato „nekolegialita“ popudila natolik, že trojici ze svého kabinetu vyhodil.

Šéf Mostu Božo Petrov, který je rovněž předsedou Saboru (parlamentu), dnes v reakci oznámil, že hnutí z vlády odchází. „Už nejsme součástí této vlády a tímto krokem dáváme najevo, že nám nejde o křesla, ale o ústavu. Když už se předseda vlády nedrží ústavy ani demokratických hodnot a parlamentní demokracie, my se jich držet budeme,“ prohlásil Petrov.

Plenković tvrdí, že v parlamentu dá dohromady většinu, která vládu HDZ podpoří. „Vyzývám ho, aby dokázal, že to není lež. Jinak bude odpovědný za politickou krizi a za nové volby,“ poznamenal k tomu vůdce hnutí Most.

Petrov dnes z titulu funkce předsedy Saboru také oznámil, že návrhem opoziční Sociálnědemokratické strany (SDP) odvolat Mariče se parlament začne zabývat příští týden ve středu. Jestli ale v čele zákonodárného sboru vydrží, ještě není jasné, protože poslanci za HDZ chtějí iniciovat jeho odvolání.

Pokud HDZ partnera do koalice ani „tichou“ podporu pro svou menšinovou vládu v Saboru nezíská, bude nucen svůj kabinet rozpustit. Vzhledem k tomu, že druhá nejsilnější parlamentní strana SDP toho zřejmě schopna také nebude, pak Chorvatsko čekají již třetí volby od roku 2015.

Předčasné volby se loni konaly rok po řádných volbách kvůli prvnímu neúspěšnému pokusu HDZ a Mostu o společné vládnutí. Neshody začaly kvůli administrativním reformám již záhy po ustavení jejich kabinetu a vyvrcholily v létě pádem vlády kvůli aféře tehdejšího šéfa HDZ a premiéra týkající se střetu zájmů. 

VIDEO: I v Česku to vře ve vládní koalici
Video  Sobotkova tiskovka k odvolání Babiše: Celý záznam tiskové konference  - Zuzana Štíchová, Petr Soukup
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi